Sedam članova Vrhovnog suda donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj je porota na suđenju kardinalu Pellu ‘morala posumnjati u njegovu krivicu’ te je stoga poništila osuđujuću presudu u najznačajnijem slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja u povijesti Katoličke Crkve.

‘Dosljedno sam ponavljao da sam nedužan dok sam trpio tešku nepravdu’, rekao je kardinal Pell u izjavi koju je objavila sidnejska nadbiskupija. ‘Danas je ta nepravda otklonjena jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda. Radujem se detaljnom čitanju argumenata u korist oslobađajuće presude’, dodao je kardinal Pell. ‘Ništa ne zamjeram osobi koja me lažno optužila. Ne želim da moja oslobađajuća presuda pojača povrijeđenost i ogorčenost što ih mnogi osjećaju; sigurno je dovoljno povrijeđenosti i gorčine. Jedini temelj za dugoročno zacjeljivanje rana je istina, a jedini temelj za pravdu je istina, jer pravda znači istinu za sve’, naglasio je kardinal Pell.

Sudski proces protiv kardinala Pella započeo je prije gotovo 4 godine i nedužan je proveo više od 400 dana u jednom od najstrožih zatvora u Australiji, Barwon, u okolici Melbournea.

Nadbiskup Melbournea osuđen je 2018. prema 5 točaka optužnice za seksualno zlostavljanje djece. Optužba je tvrdila da je 1997. kao nadbiskup Melbournea seksualno napastovao 2 dječaka koji su pjevali u zboru.

Sud je u svojoj današnjoj odluci naredio da se „presude kardinalu Pellu ukinu i na njihovo mjesto unese oslobađajuća presuda”.

Vrhovni sud je utvrdio da je porota, ‘da je postupala racionalno u odnosu na sve dokaze, trebala posumnjati u krivnju podnositelja žalbe (kardinala Pella) za svako kazeno djelo za koje osuđen te je naredio da se presude ukinu’.

Sedam sudaca Vrhovnog suda jednoglasno se složilo da nisu postojali ‘nikakvi dokazi’ za optužbe koje je protiv kardinala iznijela jedna osoba.

U sažetku sažetka odluke Vrhovnog suda od 7. travnja stoji i sljedeće: ‘Neosporni dokazi svjedokaoptužbe o prigodi (za zlostavljanje) nisu u skladu sa svjedočenjem podnositelja žalbe (kardinala Pella) kako je opisano: (i) običaj kardinala Pella da nakon svečane nedjeljne mise osobno pozdravlja vjernike na stepenicama ili u blizini katedralnih stepenica; (ii) ustaljen i povijesni običaj Katoličke Crkve koji traži da nadbiskup prilikom odijevanja za misu u katedrali uvijek ima pratnju (iii) neprekinut ulazak i izlazak ljudi iz sakristije 10 do 15 minuta nakon procesije kojom je završena Svečana nedjeljna misa.’

U svojoj žalbi, odvjetnik kardinala Pella tvrdio je da je presudu trebalo poništiti jer se temeljila na nepotvrđenom svjedočenju samo jednog svjedoka. Tužitelj je tvrdio da je kardinal Pell njega i još jednog dječaka iz zbora prisilio na seksualni odnos dok je bio potpuno odjeven u odjeću u kojoj je služio nedjeljnu misu te da je to učinio odmah nakon mise, u sakristiji u katedrali sv. Patrika 1996. ‘Nevjerojatna je pretpostavka da je skupina pjevača katedralnog zbora, uključujući odrasle osobe bila toliko zaokupljena svojim odlaskom u sobu za presvlačenje da ne bi primijetili nevjerojatan prizor nadbiskupa Melbournea potpuno odjevenog za služenje mise kako hodajući kroz procesiju pritišće uza zid 13- godišnjeg dječaka’, navodi u svojoj odluci Vrhovni sud Australije.

Drugi muškarac za kojeg je optužba tvrdila da je bio zlostavljan umro je 2014. godine te nije mogao svjedočiti u postupku protiv kardinala Pella. Svojoj je majci 2001. potvrdio da nije nikad bio zlostavljan kao član katedralnog zbora.


Izvor: narod.hr


Autor: CroExpress Datum objave: 07.04.2020.