“Putovanja moraju biti smanjena na apsolutni minimum”, poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Austrija od 8. veljače drastično pooštrava granične kontrole prema svim susjednim zemljama, izvijestilo je u nedjelju predvečer austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s ministrom Karlom Nehammerom.

“Putovanja moraju biti smanjena na apsolutni minimum”, istakao je Nehammer poručivši: “Postoji samo malo izuzetaka za putovanja koja su prijeko potrebna. Sada ćemo pooštriti mrežu kontrola na granicama i na taj način bolje kontrolirati poštivanje mjera vezanih uz koronavirus”.

Granične kontrole, prema njegovim riječima, instrument su za “prekidanje valova zaraze”, koji su posebno sada zbog novih sojeva, “sve opasniji”.

Kritika iz Njemačke

Odluci austrijskih vlasti o popuštanju mjera, prethodila je oštra kritika iz Njemačke, posebno savezne pokrajine Bavarske, koja graniči s Austrijom.

Premijer Bavarske Markus Söder, prema pisanju medija, označio je “kombinaciju mutacija i preuranjeno popuštanje mjera – najlošijim putom”. Glavni tajnik njemačkog CDU-a  Markus Blume predbacio je Austriji i Češkoj da “svojim neodgovornim politikama otvaranja ugrožavaju uspjehe u Njemačkoj”, koje je postigla u borbi protiv koronavirusa.

“Zbog toga nam je potrebna veća kontrola savezne policije na svim vanjskim granicama”, istakao je Blume.

Na svojim granicama s Njemačkom, Italijom i Švicarskom, Austrija je kontrolirala samo po principu “slučajnog uzorka”. To se sada mijenja, i biti će “intenzivnije i detaljnije”, stoji u priopćenju austrijskog MUP-a. Isti izvor navodi da će austrijska policija po novom, u suradnji sa svojim kolegama u susjedstvu, provoditi granične kontrole.

Ograničenja

Prema Uredbi austrijskog Ministarstva zdravlja, čija je stupanje na snagu predviđeno za srijedu 10. veljače, svi putnici, osim mali broj izuzetaka koji ulaze u Austriju vrijede mjere slijedeća ograničenja: obvezan negativan PCR ili antigen test ne stariji od 72 sati i obvezna 10-dnevna karantena nakon ulaska u Austriju, koja se može prekinuti negativnim PCR ili antigen testom pet dana nakon samoizolacije, te prethodna obvezna online registracija putnika.

Novom Odredbom pooštren je i ulazak u zemlju za dnevne migrante tj. prekogranične radnike, koji se od srijede 10. veljače moraju redovno testirati i jednom tjedno online registrirati. K tome moraju i jednom tjedno pri prelasku granice predočiti negativni PCR ili antigen test, ne stariji od sedam dana.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.02.2021.