Novi kancelar, u austrijskoj visokoj politici slovi kao vrhunski diplomat, a mnogi ističu i njegovo aristokratsko porijeklo.

Bivši ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (ÖVP) položio je u ponedjeljak prisegu kao novi austrijski kancelar, nakon ostavke Sebastiana Kurza.

Schallenberg u austrijskoj visokoj politici slovi kao vrhunski diplomat, a mnogi ističu i njegovo aristokratsko porijeklo.

Schallenberg je rođen u Bernu 1969. kao sin veleposlanika i kasnije glavnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova (1992. do 1996.), Wolfganga Schallenberga. Odrastao je u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj. Od 1989. do 1994. studirao je pravo u Beču i Parizu, a zatim europsko pravo na Europskom koledžu u Brugesu u Belgiji.

Schallenberg se u Austriji proslavio kao glasnogovornik bivše ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, a kasnije njenog nasljednika Michaela Spindeleggera (oboje ÖVP).

Otac je četvero djece i razveden je.

Nakon što je Schallenberg položio prisegu kao novi kancelar, kao novi ministar vanjskih poslova prisegu je položio i Michael Linhart.


Autor: CroExpress Datum objave: 11.10.2021.