Od sutra, 1. lipnja putnici koji iz Hrvatske putuju u Austriju nemaju obveze karantene ako su testirani, cijepljeni ili preboljeli covid-19, a Austrija će epidemiološku situaciju gledati kao i Njemačka, na temelju podataka Robert Koch-Instituta, poručila je u ponedjeljak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.  

Brnjac je to poručila nakon sastanka s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger u ponedjeljak u Beču, a iz Ministarstva turizma i sporta u priopćenu ističu kako su dvije ministrice “dogovorile olakšavanje turističkih putovanja između Hrvatske i Austrije”.

Na sastanku je Brnjac prenijela da je u Hrvatskoj posljednjih tjedana značajno poboljšana epidemiološka situacija i incidencija je pala na 140,69 na 100 tisuća stanovnika, te su neke županije, poput Istarske, već u zelenom.

Zbog toga se Hrvatska zalaže i za nadogradnju karte na ECDC-u i ReOpen EU s epidemiološkim prikazom Europe, a kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama – umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3 (u Hrvatskoj razina županija) bila bi jasno vidljiva područja s malom učestalošću virusa u kojima se turizam i druge gospodarske aktivnosti mogu odvijati.

“Hrvatska je učinila sve kako bi spremno dočekala sezonu, što potvrđuju i sve najave koje imamo do sada. Poboljšanje epidemiološke situacije donosi dodatni optimizam, a posebno ohrabruje što broj cijepljenih osoba u Hrvatskoj svakim danom raste. U tijeku je intenzivno cijepljenje naših turističkih djelatnika, kojih je u nekim županijama cijepljeno više od 60 posto. Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista i sufinanciranje testova, osigurali smo preduvjete za uspješnu sezonu”, ocijenila je Brnjac.

Iz Ministarstva napominju da su se ministrice osvrnule i na implementaciju EU digitalnih covid potvrda, smatrajući da će to znatno olakšati turistička kretanja te su dogovorile i bilateralna rješenja za olakšavanje turističkih kretanja između Hrvatske i Austrije.

Hrvatska već od sutra počinje i s upotrebom EU digitalnih covid potvrda te su u tijeku bilateralna testiranja s državama članicama, a do sada su validirane covid potvrde s više od deset država, uključujući i Austriju, istaknula je Brnjac.

Ministrice su također dogovorile reciprocitet vezano uz prelazak granica nakon 22 dana od prve doze cjepiva.

Prema podacima iz sustava eVisitor, turisti iz Austrije su u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvarili 171 tisuću noćenja ili gotovo 60 posto više nego prošle godine, dok je prema istraživanjima Hrvatska Austrijancima jedna od najatraktivnijih i najtraženijih destinacija za odmore.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.05.2021.