Zbog porasta novooboljelih od koronavirusa, Austrija je odgodila ponovno otvaranje terasa kafića, restorana i barova predviđeno za 27. ožujka, a regije se pripremaju za nova lokalna ograničenja, priopćila je vlada u ponedjeljak.

Otkada je Austrija, unatoč visokom broju slučajeva, 8. veljače popustila mjere te dopustila ponovno otvaranje manje esencijalnih trgovina, širenje bolesti uzrokovane koronavirusom neprestano se povećava. Noćni policijski sat je stupio na snagu umjesto cjelodnevnog ograničenja kretanja.

U petak je prijavljeno više od 3,500 novooboljelih, što je najveći broj od početka prosinca kada je tijekom drugog zatvaranja došlo do pada broja zaraženih.

Vlada se u ponedjeljak sastala s guvernerima pokrajina da bi razmotrila plan o ponovnom otvaranju terasa idućeg vikenda. Iznimku čini mala alpska pokrajina Vorarlberg kojoj su otvaranje dopustili početkom ovog mjeseca.

“Nažalost, stručnjaci su nam savjetovali da ovdje više ne smanjujemo ograničenja”, izjavio je kancelar Sebastian Kurz komentirajući stanje većine provincija.

Prošlog su tjedna najteže pogođene pokrajine bile Beč, Donja Austrija, pokrajina koja ga okružuje, i Gradišće na granici s Mađarskom. Najnoviji vladini podaci pokazuju da su im se, u pogledu stope zaraze i potrebe za intenzivnom njegom, na vrhu ljestvice pridružile i druge provincije.

Kurz je kazao da su tri istočne provincije imale “problem” zbog visoke razine zaraznijih varijanti koronavirusa i geografske blizine sa zemljama istočne Europe koje se bore s visokom stopom zaraze.

“Provincije na istoku zalažu se za poštivanje mjera kako bi se suprotstavile virusu i smanjile ovaj trend koji imamo na odjelima intenzivne njege”, rekao je Kurz.

Vladin izvor priopćio je da bi do popuštanja mjera moglo doći u nekim regijama nakon Uskrsa, koji je početkom travnja, pod uvjetom da se stabilizira stanje na odjelima intenzivne njege.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.03.2021.