Austrijsko ministarstvo zdravstva ukinulo je u subotu obavezu prezentiranja negativnog testa na Covid-19 za pogranične radnike iz Hrvatske, javlja Kleine Zeitung.

Osim toga, ublažena je i ova mjera za one koji su u tranzitu, a dolaze iz zemalja za koje je izdano upozorenje zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Oni sada samo moraju ispuniti obrazac o ulasku u zemlju i tranzitu. Od početka ovog tjedna u Austriju se iz Hrvatske moglo ući samo s negativnim testom na koronu.

Problem s radnom snagom

Vlasti su se izgleda na ovu promjenu odlučile jer, kako napominje Austrijska gospodarska komora (WKÖ) samo Štajerskoj radi oko četiri tisuće radnika iz Hrvatske.
WKÖ je izrazila zadovoljstvo novim propisima. To su ljudi koji gotovo svaki tjedan putuju što će im biti olakšano time da ne moraju imati negativan test na Covid-19 i što bez toga ne moraju u 10-dnevnu karantenu, objasnio je glasnogovornik WKÖ-a.

Ta će nova mjera olakšati i popunjavanje zdravstvenog osoblja, pogotovo medicinskih sestara od kojih velikih broj dolazi iz Hrvatske, ali i Rumunjske, za koju je također ova mjera ukinuta.

Nema zaustavljanja u Austriji

Ublažavanje mjere za one koji samo prolaze Austrijom provest će se tako da će im se bez testa na Covid-19 dozvoliti da prođu teritorijem te zemlje bez zaustavljanja. Svi će za to morati dati posebnu izjavu jer će u protivnom morati u 10-dnevnu karantenu ili na testiranje.

To se, kako je pojašnjeno iz austrijskog Ministarstva zdravstva, odnosi i na Nijemce koji preko Austrije putuju iz Hrvatske. I oni moraju popuniti tu izjavu kojom se obvezuju da se neće zaustavljati u Austriji. Iznimka će biti samo kvar vozila, točenje goriva ili korištenje toaleta. U suprotnom, za one koji se žele zadržati duže ostaje obveza negativnog testa ili karantena.

Tko je sve uz Republiku Hrvatsku na popisu?

Ovo je popis zemalja za koje su trenutno na snazi austrijske restrikcije: Egipat, Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Ekuador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Hrvatska, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Španjolska, Južnoafrička Republika, Turska, Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i kineska provincija Hubei.

Izvor: telegram.hr


Autor: CroExpress Datum objave: 22.08.2020.