Otkako je prije pet godina u Beču uvedeno obavezno osposobljavanje vlasnika pasa, tečaj je završilo 17.000 ljudi, a model će se uskoro proširiti na cijelu Austriju te će se obveza od srpnja 2026. odnositi na svakog vlasnika pasa u zemlji, piše u ponedjeljak slovenska novinska agencija STA.

Savjetnik za zaštitu životinja u bečkoj gradskoj skupštini Juergen Czernohorszky iz redova socijaldemokrata i bečka aktivistica za prava životinja Eva Persy su rekli da obuka doprinosi boljem suživotu ljudi i pasa.

“Jako smo sretni što to ne vide samo Bečani, već je to prepoznala i savezna vlada te uvodi obaveznu potvrdu o osposobljavanju za vlasnike pasa u cijeloj Austriji”, kazali su.

Osobe koje žele imati psa u Beču, a u posljednje dvije godine nisu imale četveronožnog prijatelja, od srpnja 2019. moraju najprije završiti najmanje četverosatni tečaj kako bi dobili uvjerenje o osposobljavanju.

Ono košta 40 eura, a vlasnici na tečaju dobivaju osnovno znanje o odgoju pasa, brizi za njih, njihovoj dresuri i zakonskim propisima u tom području.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.07.2024.