Austrija je u petak objavila da građanima koji nisu cijepljeni protiv Covid-19 neće biti dopušten ulazak u ugostiteljske objekte i frizerske salone jer se broj zaraženih bliži rekordu prije godinu dana, a vlada ne uspijeva postići visoku procijepljenost.

Oko 64 posto austrijske populacije potpuno je cijepljeno protiv covid-19 što je u prosjeku Europske unije, ali je i jedna od najnižih stopa u zapadnoj Europi.

Mnogi Austrijanci su skeptični prema cjepivu kao i Slobodarska stranka (krajnja desnica), treća najveća u parlamentu.

U petak je broj novozaraženih iznosio 9.388, blizu rekorda od 9.586 prije godinu dana kada je bilo uvedeno drugo od tri nacionalnih zatvaranja.

“Popunjavanje bolničkih kreveta na odjelima intenzivne skrbi brže je od očekivanog”, rekao je kancelar Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare o mjerama koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

Nove mjere odnose se i na hotele te događaje na kojima se okuplja više od 25 osoba, stupa na snagu u ponedjeljak.

Uvest će se četverotjedno prijelazno razdoblje u kojem će ulazak u rečene objekte biti moguć uz predočenje potvrde o primitku prve doze i PCR-a testa, objavila je vlada.

Nakon toga samo potpuno cijepljene osobe i oni koji su nedavno preboljeli Covid-19 moći će u ugostiteljske objekte.

Nove mjere koje je u petak objavila konzervativna vlada slijedila je dan pošto su slične mjere objavile gradske vlasti Beča kojim vladaju socijaldemokrati.

Bečko područje ima najnižu stopu zaraze među devet austrijskih saveznih pokrajina, ali i najveći postotak oboljelih na intenzivnim odjelima, 20 posto.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.11.2021.