Svečanim činom potpisivanja primopredaje i uručenja arhivskog materijala veleposlaniku Danielu Glunčiću u prostorijama salzburške Nadbiskupije uspješno je zaključena izvanredna arhivarska suradnja između Austrije i Hrvatske oko povrata nestalih isprava iz Državnog arhiva u Dubrovniku, a koje su nađene u Arhivu Nadbiskupije Salzburg.

Radi se povrh svega o dvije papinske isprave iz 12. stoljeća koje su u salzburškom nadbiskupskom arhivu pronađene preko virtualnog arhiva isprava „Monasteriuma“.

Vrijedan arhivski materijal veleposlaniku Glunčiću uručio je nadbiskup Salzburga Franz Lackner koji je u svom prigodnom govoru izrazio veliko zadovoljstvo zbog povrata papinskih povelja i ostalog arhivskog materijala njihovom pravom vlasniku istaknuvši pritom značenje ovakve suradnje koja u prošlosti nije bila sama po sebi razumljiva.

Zahvalivši se nadbiskupu i njegovom timu na izvanrednoj suradnji i brzom rješavanju povrata, veleposlanik Glunčić ukazao je na značenje povelja kao vrijednoga dijela hrvatskoga kulturnog identiteta te ukazao na europsku dimenziju suradnje koja promiče vrijednosti međunacionalnog poštivanja i razmjene na svim poljima kulturne djelatnosti.

Kancelarska Nadbiskupskog ordinarijata Elisabeth Kandler-Mayr ukazala je na važnost digitalizacije koja je i omogućila otkrivanje i lociranje nestalih papinskih povelja, a voditelj Arhiva Nadbiskupije Thomas Mitterecker posvetio je svoje kratko izlaganje sadržaju isprava i zanimljivoj povijesnoj pozadini u kojoj su nastale.

Primopredaja je proteka u iznimno srdačnoj i prijateljskoj atmosferi koja je najbolji pokazatelj zadovoljstva svih uključenih zbog primjerne bilateralne kulturne suradnje.


Autor: CroExpress, Veleposlanstvo RH Beč Datum objave: 20.06.2021.