Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u petak da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurz i njegova Austrijska narodna stranka (ÖVP) “sposobni su i žele djelovati”, rekao je, dodajući da će učiniti što god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni postoje sve veći otpori ostanku u ÖVP-om i Kurzom kao kancelarom.

Austrijski vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) sastao se u petak s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Kurza i njegovog ÖVP-a.

Mein Statement zu den aktuellen Entwicklungen.

Mein Statement zu den aktuellen Entwicklungen.

Objavljuje Sebastian Kurz u Petak, 8. listopada 2021.

Nastavak koalicije s ÖVP-om bit će moguć samo bez Kurza, u svjetlu teških optužbi za korupciju protiv njega, rekla je ranije u petak čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer.

“Jasno je da takva osoba više nije pogodna za tu funkciju”, dodala je.

Pozvala je konzervativnu stranku da imenuje nekog s neukaljanom reputacijom da nastavi voditi aktualnu vladu.

Ali dosad ÖVP uglavnom podupire Kurza, koji je i čelnik stranke.

U utorak bi trebala biti održana izvanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekuje pokretanje procesa iskazivanja nepovjerenja austrijskom kancelaru Kurzu.

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.10.2021.