Zrakoplov s 228 putnika na ruti od Casablance prema Istanbulu prisilno je u srijedu u zoru sletio na aerodrom u Barceloni jer je jedna putnica tvrdila da će upravo roditi. To je iskoristilo 28 osoba za pokušaj bijega i nezakonitog ulaska u Španjolsku, rekao je glasnogovornik španjolske vlade.

Zrakoplov aviokompanije Pegasus zatražio je u 4.30 sati dopuštenje za slijetanje kako bi se ženi pružila medicinska pomoć.

Kontrolni toranj je aktivirao protokol za takve slučajeve pa su na pistu aerodroma El Prat izašla tri policijska vozila i liječnička ekipa.

“Po slijetanju, kada su se otvorila vrata aviona kako bi bila iznesena trudna žena, izašla je grupa od 28 putnika te nastojala pobjeći”, rekao je glasnogovornik predstavništva španjolske vlade u Barceloni, u telefonskom razgovoru za Hinu.

Policija je odmah uhitila njih 13 te pokrenula potragu za ostalima. Petero uhićenih vraćeno je u avion na putu prema Turskoj jer su to zatražili, a osoblje aviona prihvatilo. Za preostalih osmero pokrenut je postupak vraćanja u Maroko od kuda su krenuli na put.

Žena, čiji identitet nije otkriven, prevezena je u bolnicu Sant Joan de Deu. Nakon što je pregledana utvrđeno je da joj nije puknuo vodenjak, kako je tvrdila, pa je otpuštena iz bolnice te odmah uhićena.

“Uhićena je pod optužbom za remećenje javnog reda, odnosno da je odglumila da upravo treba roditi”, rekao je glasnogovornik dodavši da ne zna državljanstvo žene te ostalih uhićenih. Policija je odbila dati podatke.

Zrakoplov je zatim nastavio let prema Istanbulu.

“Ne sjećam se da je ikada bilo ovakvih slučajeva u Barceloni”, rekao je glasnogovornik.

Oko 20 potencijalnih migranata je u studenom 2021. iskoristilo potrebu za pružanjem liječničke pomoći na istoj ruti od Casablance do Istanbula. Tada je avion sletio na španjolski otok Mallorcu jer je jedan putnik “glumio da je pao u dijabetsku komu”, izvijestila je tada španjolska vlada.

Migranti su u tom trenutku nastojali izaći s aerodroma i ući u Španjolsku na nedopušten način, u čemu su četvorica uspjela.

Španjolska, koja graniči s Marokom, jedna je od zemalja najizloženijih ulasku migranata iz Afrike.

Oko 16.700 osoba ušlo je u Španjolsku na nedopušten način u prvih šest mjeseci ove godine, što je 3,3 posto više nego u istom razdoblju 2021., izvijestilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.12.2022.