Autor: CroExpress

Gotova je saga o najstarijoj crkvi hrvatskih iseljenika na američkom tlu, i to na najgori način. Strojevi koje je unajmila biskupija u Pittsburghu, nakon niza sudskih procesa, rasprava u tamošnjim medijima i gradskom vijeću srušili su u prošloj, 2013. godini 112 godina staru crkvu Svetog Nikole, zaštićeni povijesni spomenik i jedan od najljepših znakova prisutnosti Hrvata u gradu čelika i SAD-u općenito.

A sve zbog – novca. Kako je ironično objavio lokalni dnevni list Pittsburgh Tribune, nakon gotovo devet godina napokon je oku dostupna unutrašnjost masivne crkve, ali samo kroz rupetinu koju su bageri napravili u istočnom zidu, tik uz autocestu 28, u dijelu Pittsburgha zvanom Troy Hill.

Rušenjem crkve Hrvati nisu ostali samo bez dijela kolektivnog pamćenja na život daleko od ‘starog kraja’ i muku u pensilvanijskim čeličanama nego je okončana i borba Zaklade za čuvanje hrvatskoga naslijeđa, koja je u suradnji s još nekim useljeničkim organizacijama od crkve željela napraviti muzej useljeništva.

Pokušavali su kupiti zgradu od biskupije, pozivali se i na činjenicu da bi njezinim očuvanjem bila sačuvana i uspomena na crkvenu ulogu u životu siromašnih imigranata, ali biskupija je bila neumoljiva: tvrdili su da se novcem koji je ponuđen za kupnju ne bi pokrili troškovi koje su dosad imali na održavanju praznog hrama.

Zaštićena zgrada preživjela je i veliki infrastrukturni projekt širenja autoceste 28, kojoj je zbog nje promijenjena ruta. Posljednji udarac zadan je kad je nedavno župa kojoj pripada uvjerila suce u Pittsburghu da je održavanje zgrade pretežak ekonomski teret za njih: mjesečno ih je stajala 1800 dolara, što je 17 posto ukupnih prihoda župe.

Pa ipak, nisu htjeli prihvatiti ni jednu ponudu čuvara baštine, premda je procijenjeno da će samo rušenje stajati oko 300 tisuća dolara, za koje je crkva očito našla financijera, jer je tržišna vrijednost zemljišta na toj lokaciji blizu milijun dolara…

Kamen temeljac postavljen 1900.


U tim danima cijeli taj dio Pittsburgha nije uopće imao struju, no hrvatski su župljani bili uporni. Kasnije su planovi ponešto promijenjeni, crkva je skraćena za šest metara, što je znatno smanjilo troškove gradnje. Naručeni su i oltar i zvona, za ukupno 2360 dolara, a mnogi župljani su posudili novac župi, i to uz kamatu od četiri posto. Kamen temeljac postavljen je 15. svibnja 1900., a kad je crkva bila gotova, bila je – kazuju zapisi iz tog vremena – na ponos svih Hrvata. Građena u romaničkom stilu, mogla je primiti 550 vjernika, a sjaj je dodatno nadograđen orguljama vrijednim tada velikih dvije tisuće dolara, koje je poklonio osobno kralj američkih čeličana Andrew Carnegie, a koje su danas spašene preseljenjem.

Cijena gradnje 34.000 dolara


Na kraju je cijena crkve dosegnula gotovo 34 tisuće dolara, što je župu ostavilo u dugovima od 23 tisuće. Početkom dvadesetih crkva je uništena u požaru, tada su nestale i vrijedne orgulje, no već 1922. zgrada je obnovljena i posvećena. Svojoj pravoj svrsi služila je sve do kraja prošloga stoljeća, do spajanja dviju susjednih župa i preseljenja njihova sjedišta u Millvale. Zakonom je zaštićena 2001., a sasvim je napuštena tri godine kasnije. U budućim knjigama stajat će ‘srušena 2013.’

Datum objave: 04.08.2014.