Hrvatska judašica Barbara Matić nova je svjetska prvakinja u kategoriji do 70 kilograma pobijedivši u finalu u Budimpešti Japanku Yoko Ono. 

Barbara Matić (26) je u Budimpešti postigla najveći uspjeh karijere i osvojila povijesnu, prvu svjetsku seniorsku medalju za hrvatski judo. 

Budimpešta se najavljivala kao generalna proba za Tokio, hrvatska sportašica godine prema izboru Sportskih novosti i šesta judašica svijeta pokorila je sve i dominirala na Svjetskom prvenstvu te sa 26 godina pokazala kako na Olimpijske igre ide kao jedna od kandidatkinja za medalju.

Put prema svjetskom postolju Barbara je otvorila sigurnom pobjedom protiv Jamajčanke Drysdale Daley, a nastavila je protiv kvalitetne mlade Jager. Upravo od te Nizozemke je izgubila na Grand Slamu u Rusiji, nakon što se Splićanka oporavila od COVID-19, a Budimpešta se pokazala kao prava pozornica za uzvrat wazarijem.

U četvrtfinalu je Matić ipponom svladala Njemicu Butkereit na početku golden scorea, što se pokazalo kao pravi uvod za polufinale. Tamo ju je čekala Austrijanka Polleres, koja je slavila u posljednja tri međusobna dvoboja. Međutim, sada je taktička priprema odvela Barbaru do kvalitetnih napada, čime je Austrijanku natjerala na dvije kazne, dok je odlučujući napad, koji je doveo do wazarija, došao u četvrtoj minuti golden scorea, uz veliko slavlje Barbare i njezina trenera Vladimira Preradovića.

Protivnica u finalu Japanka Yoko Ono i Barbara susrele su se na tatamiju prije tri godine, na Grand Slamu Duesseldorf 2018. godine, kada je japanska judašica slavila. No, u Budimpešti je protiv najstarije Japanke u reprezentaciji, 31-godišnje Ono, Barbara je od početka bila agresivnija i pokretljivija.

U posljednjoj minuti, Splićanka dolazi do wazarija, a u zadnjih pola minute Ono je pokuša zahvart “gušenja”, a Barbara je sve izdražala i uzela zlato.

Hrvatski nastup u Budimpešti je otvorio Dominik Družeta (do 81 kg) u srijedu, ali je sezonu zaključio porazom protiv Del Orbe Cortorrela iz Dominikanske Republike. U četvrtak je nastupila i Lara Cvjetko (obje do 70 kg), koja je potpuno opuštena dolazi na najveću svjetsku pozornicu nakon što je bila najveće iznenađenje Europskog prvenstva (5. mjesto), no  nije uspjela iznenaditi Talijanku Bellandi koja je ipponom prošla dalje.

Petak je rezerviran za Karlu Prodan (do 78 kg) i Zlatka Kumrića (do 100 kg), splitski dvojac od kojih se Prodan plasirala u Tokio, a Kumrić traži medalju počevši od dvoboja s boljim iz susreta Estonca Imala i Brazilca Goncalvesa. Prodan na početku ide na Ekvadorku Chalu, a u slučaju pobjede očekuje ju svjetski broj 1, Francuskinju Malonga.

U subotu nastupa Ivana Maranić (preko 78 kg), koja počinje protiv Kazahstanke Berlikash, a u slučaju pobjede ide na Marenco iz Nikaragve. Prilika je to za hrvatsku judašicu da ostvari kvalitetan rezultat u Budmpešti, koji bi joj mogao donijeti plasman na Olimpijske igre.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.06.2021.