Njemačka savezna pokrajina Bavarska želi nastaviti koristiti nuklearne elektrane i preuzeti odgovornost za njih, rekao je bavarski premijer Markus Söder, što bi moglo dovesti do povratka nuklearne energije, koju je Njemačka prestala upotrebljavati u subotu.

Bavarska, koja je dom mnogim uspješnim njemačkim izvoznicima, želi da savezna vlada izmijeni zakon o prestanku korištenja nuklearne energije tako da dopusti rad nuklearnim elektranama pod odgovornošću pojedinih saveznih pokrajina, kazao je Soeder.

“Dokle god kriza ne završi, a tranzicija na obnovljive izvore energije ne uspije, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja desetljeća. Bavarska je spremna preuzeti tu odgovornost”, rekao je pokrajinski premijer za novine Bild am Sonntag.

Dodao je da Bavarska također želi prokrčiti put u istraživanju nuklearne fuzije i izgraditi svoj vlastiti istraživački reaktor.

Njemačka je u subotu ugasila svoje posljednje tri nuklearne elektrane, što su pozdravile skupine za zaštitu okoliša, a kritizirali konzervativni političari i oni skloni poslovnom svijetu.

Aktivisti za zaštitu okoliša su se okupili kod Brandenburških vrata u glavnom gradu Berlinu kako bi proslavili gašenje reaktora u ponoć dok su se tamo također našli i zagovornici nuklearne energije.

Tri posljednja nuklearna reaktora u Njemačkoj bili su Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu.

Neckarwestheim 2 je bio posljednja elektrana koja je ugašena u 23.59.

Tim potezom završavaju 60 godina proizvodnje nuklearne energije u zemlji i popratne političke rasprave o tom pitanju.

Dvije od tri elektrane su trebale biti ugašene krajem prošle godine, no ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza su vladu natjerale da ih ostavi u funkciji tijekom zime.

Ekološka organizacija Greenpeace je kraj korištenja nuklearne energije u Njemačkoj nazvala “dobrim danom” za zaštitu klime i “velikim uspjehom 40-godišnjeg protunuklearnog pokreta”.

Njemačka ministrica okolišta Steffi Lemke iz stranke Zeleni je za dpa rekla da će prestanak korištenja nuklearne energije Njemačku učiniti sigurnijom.

“Rizici nuklearne energije su uostalom van kontrole u slučaju nesreće”, kazala je.

Konzervativni oporbeni političari su razočarani.

Šef Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je gašenje nazvao “crnim danom za Njemačku”, što je pogled koji dijeli sestrinska stranka CDU-a u Bavarskoj, Kršćansko-socijalna unija (CSU).


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.04.2023.