Autor: Z.S./BBC

Britanski BBC objavio je priču o godini dana od ulaska Hrvatske u EU. Britanci kažu kako je Hrvatska još uvijek zapela u recesiji koja nikako da završi. To bi, pišu, ‘u iskušenje dovelo čak i najtrijeznijeg Hrvata da posegne za čašicom rakije’.

BBC kaže da bi Hrvatska, kako bi joj bio odobren program ekonomske pomoći MMF-a, trebala srezati javnu potrošnju i poticati nove poslove. Rezanje potrošnje bio bi ‘politički otrov ususret općim izborima krajem iduće godine’, pišu.

Razgovarali su s Ivom Fraganovićem, direktorom HAMAG-BICRO-a, vladine agencije zadužene za investicije. On je i prije ulaska u EU izjavio da su Hrvati u poslovnom smislu nepismeni, a razočaran je što se malo toga promijenio.

Britanci kažu kako je za Hrvate dobro što ionako nisu imali velika očekivanja od ulaska u EU pa se nisu ni razočarali. No, donose i pozitivan primjer. Irski arhitekst Paul O’Grady u Vodnjanu je po dizajnirao prostor u kojem pokazuje visokokvalitetna maslinova ulja koja proizvodi njegov tast Silvano Puhar. On je profitirao od većeg tržišta te lakše prodaje svoja ulja.

No, zaključuju priču u tamnom tonu: ‘Kako bi uspjela u Europskoj uniji, ova mala zemlja će trebati izvanjsku pomoć – čak i ako prije toga ne bankrotira’.

Datum objave: 30.09.2014.