Hertha iz Berlina dala je otkaz treneru golmana, Mađaru Zsoltu Petryju, jer je rekao kako je politika EU prema migrantima bila pogrešna i kako ne razumije zašto je Peter Gulacsi, njegov sunarodnjak, javno podržao gay “brakove”. To je bilo dovoljno da ga izbace iz kluba.

Nogometni klub Herta iz Berlina otpustio je trenera golmana, Mađara Zsolta Petryja zbog homofobnih i ksenofobnih izjava.

Petry je te izjave dao u intervjuu mađarskom listu Mađar Nemzet (Magyar Nemzet), a klub je priopćio da je posvećen vrijednostima različitosti i tolerancije koje se ne nalaze u Petryjevim izjavama.

U intervjuu objavljenom u ponedeljak, Petry je kritizirao mađarskog golmana Petera Gulacsija, koji igra za ekipu Leipziga, zbog podrške homoseksualnim brakovima i obrane LGBT prava.

“Ne znam što je moglo navesti Gulacsija da se zalaže za homoseksualce, transvestite i ljude s drugim rodnim identitetima”, rekao je 54-godišnji Petry. “Da sam ja on, držao bih se nogometa, a ne komentirao sociopolitička pitanja”. Petry se tako osvrnuo na svog sunarodnjaka koji je, nakon što je gay parovima zabranjeno posvajanje djece, kritizirao odluku mađarske vlade na Facebooku.

Naveo je i da se “većina” mađarskog društva ne slaže s liberalnim mišljenjem mađarskog golmana.

Trener golmana također se usudio izgovoriti kako je politika EU prema migrantima bila pogrešna. Kao konzervativac izjavio je da je “migrantska politika Europe dokaz moralnog pada”. “Kad se usprotiviš migranstkoj politici, proglase te rasistom”, kazao je u intervjuu ni ne sluteći da će samo dan nakon dobiti otkaz upravo i zbog te rečenice.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.04.2021.