Kako je potrebno podizanje znanja na tom području ukazao je, rekao je Beroš, i niz prirodnih katastrofa koje su se dogodile u Hrvatskoj u kratkom razdoblju.

Ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je u nedjelju na Hrvatskom tečaju medicinskog odgovora na veliku nesreću te je poručio kako se na tečaju ujedinilo znanje i iskustvo cijelog zdravstvenog sustava koji u ključnim trenucima pruža najbolje od struke.

Savršeno je to što se tečaj održava u Slavonskom Brodu, međutim moramo uvježbati i stručnjake u drugim regijama, poručio je Beroš najavivši kako će Hrvatski zavod za hitnu medicinu u naredne dvije godine financirati 10 tečajeva u Hrvatskoj.

Podsjetio je da je rezultat edukacije ovdašnjih zdravstvenih djelatnika i pravovremeni odgovor na ljetošnju prometnu nesreću s prevrtanjem autobusa kosovskog prijevoznika u kojoj je bio veliki broj ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba.

Kako je potrebno podizanje znanja na tom području ukazao je, rekao je Beroš, i niz prirodnih katastrofa koje su se dogodile u Hrvatskoj u kratkom razdoblju.

“U ovoj bolnici slični tečajevi se održavaju već 15 godina. Do sada je educirano 449 stručnjaka, a na ovom tečaju novih 60. Ukupno je danas angažirano 90 stručnjaka”, rekao je Beroš.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić istaknuo je kako tečaj omogućava svima da multidisciplinarno uigravaju i testiraju svoje resurse, sposobnosti i znanja s ciljem što adekvatnijeg, bržeg i boljeg odgovora na masovne nesreće i pružanja što kvalitetnije usluge svim potrebitima u masovnoj nesreći.

Slavonskobrodski tečaj poslijediplomski je tečaj Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju. Osmu godinu tečaj u slavonskobrodskoj bolnici odvija se u organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog društva za medicinu katastrofe.

“Čast je i zadovoljstvo što su ove najviše institucije prepoznale Opću bolnicu “Dr.Josip Benčević” i njene kadrove kao mjesto na kojem se ove edukacije mogu odvijati. Bolnica ima adekvatan kadar i iskustvo Domovinskog rata koje smo pretočili u ove suvremene odgovore na velike katastrofe”, istaknuo je Samardžić.

Kako se tečajem podiže znanje i kompetencije svih uključenih u zbrinjavanje ozlijeđenih u velikim nesrećama potvrdila je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević podsjetivši da su u lancu intervencije policija, vatrogasci, izvanbolnička hitna služba i bolnički odgovor. “Sigurna sam da će svi koji odu s ovog tečaja otići zadovoljni s usvojenim znanjem kao što su bili i svi oni koji su prije bili na ovakvim tečajevima”, istaknula je Grba Bujević.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 18.10.2021.