Američki predsjednik Joe Biden u subotnjem govoru u Poljskoj istaknut će da se “slobodni svijet” protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu i poručiti da su velika gospodarstva jedinstvena u stajalištu da se Vladimir Putin mora zaustaviti, najavila je Bijela kuća.

Nakon tri dana hitnih sastanaka sa saveznicima iz skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G7, zatim Europskog vijeća te NATO-a, Biden je posjetio američke vojnike stacionirane u Poljskoj, a u subotu ga očekuje sastanak s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Kada je preuzeo dužnost nakon izbora koje je njegov protukandidat Donald Trump silovito osporavao, Biden je obećao vratiti demokraciju u Sjedinjene Države i ujediniti demokratske zemlje svijeta kako bi se suprotstavile autokratima među kojima su ruski predsjednik i kineski lider Xi Jinping.

Putinova invazija na Ukrajinu 24. veljače koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” stavila je to Bidenovo obećanje na kušnju i prijeti novim hladnim ratom tri desetljeća nakon raspada Sovjetskog Saveza.

U važnom govoru u Poljskoj Biden će u subotu “istaknuti združene napore slobodnog svijeta u potpori ukrajinskom narodu, Rusiju će pozvati na odgovornost za brutalni rat (koji je počela u Ukrajini) i braniti budućnost sazdanu na demokratskim načelima”, objavila je Bijela kuća.

Poljska, u kojoj će Biden uputiti takve poruke, od nekadašnje komunističke zemlje sve do pada Željezne zavjese 1989. i raspada Varšavskog pakta kojim je zapovijedala Moskva, postala je najveća bivša komunistička zemlja članica Europske unije i zapadnog vojno-političkog saveza NATO.

Jačanje desnog populizma u Poljskoj zadnjih godina suprotstavilo je tu zemlju ostalim državama članicama Europske unije i Washingtonu da bi je sa Zapadom ponovno zbližila prijetnja Rusije jer Varšava strahuje da se ruska vojska neće zaustaviti na Ukrajini veće krenuti dalje.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.03.2022.