Autor: T.Čalić/republikainfo.com

Premda preciznih podataka nema, sigurno se može reći da je na tisuće mladih osoba, među kojima i cijele obitelji, u zadnjih par mjeseci napustilo Bosnu i Hercegovinu. Otići će ih i još tisuće, čim pronađu neku vezu, odnosno smještaj i posao u Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj…

Bosna i Hercegovina mladima, majkama, djeci, umirovljenicima – ne nudi ništa. Nije izgledno i da će se stanje ubrzo popraviti u državi koja miluje samo političare i njihovu rodbinu. U zemljama zapadnog Balkana nezaposleno je 2.433.706 osoba, a najveća stopa nezaposlenosti je u BiH i iznosi 44 posto.

Ako ovome dodamo i podatak da minimalac prima skoro svaki treći radnik, onda ne treba čuditi da je za većinu bh. građana jedini izlaz i nada odlazak na rad u inozemstvo.
Da bh. stanovništva nestaje političke i vjerske vođe primjetile su tek prilikom nedavnog popisa, premda svaki dan stotine bh. državljana bježi iz ove zemlje. Svaka obitelj poznaje barem jednu obitelj koja je u zadnje vrijeme napustila zemlju, a i nekoliko onih koji pokušavaju otići. Ima i onih koji odu na privremeni rad u strane zemlje, pa kada okuse boljeg života tamo ostaju.

Bh. radnike malo tko traži

Miroslav Vukajlović, direktor Agencije za zapošljavanje Spektar iz Banja Luke potvrdio je za naš portal da građani svih starosnih dobi sve više razmišljaju o odlasku i prihvaćanju bilo kakvog posla u inozemstvu, jer posao u BiH ne mogu naći. Međutim, na rad u inozemstvo i dalje se ide kao prije pedeset godina, preko članova obitelji, poznanika i prijatelja koji su već vani. Službeno nema velike potražnje za radnicima.

‘Vrlo rijetko imamo situacije kada se strane države pojavljuju sa zahtjevom za radnicima iz BiH. U zadnjih par godina to je bio slučaj sa Slovenijom, Katarom i Njemačkom. To malo zahtjeva odnosilo se na radnike građevinske i metalske struke, medicinske radnike za poslove njegovatelja, kao i ugostiteljske radnike raznih profila’, pojašnjava Vukajlović i dodaje da je razlog slabog zanimanja za našu radnu snagu činjenica da nažalost ne nudimo ništa posebno svjetskom tržištu rada, pa se ono i ne zanima za potencijale kojima mi trenutno raspolažemo.

Na pitanje koja su radna mjesta posljednjih godina najviše oglašavana i u kojoj zemlji, Vukajlović ističe natječaje koji su dolazili sa Bliskog Istoka, potražnja gotovo za svim radnicima koji postoje na tamnošnjem tržištu rada, Europe, prije svega za poslove u oblasti medicine: liječnike specijaliste, liječnike opće prakse, medicinske sestre, razne stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, potom Rusije, za poslove u oblasti građevinarstva i projektiranja, i Amerike, za poslove na prekooceanskim brodovima.

Što se tiče samih građana oni se načelno najviše zanimaju da odu u jednom pravcu iz BiH, a od poslova koje najviše cijene su poslovi za razne agencije koje zapošljavanju radnike raznih profila u ratnim područjima Iraka, Afganistana, te radnike medicinske struke u Njemačkoj i Austriji. Mnoge medicinske sestre napustile su BiH i otišle u Njemačku, gdje tog kadra nedostaje.

Lažni oglasi za posao


Treba kazati da zbog želje za boljim životom, mnogi nasjedaju i na prijevare nalazeći posao putem interneta i oglasa.

Najčešći lažni poslovi su čuvanje djece u inozemstvu, agenti za talente i modele, fotostudiji, oglasi uz oznaku ‘žurno tražim, odlično plaćam’, rad od kuće gdje se od kandidata traži da kupi materijal i uputstva za rad, ili da plati učlanjenje ili obuku, istraživanje tržišta…
U ljetnjoj i zimskoj sezoni posebno treba obratiti pozornost na oglase za rad u elitnim hotelima, i restoranima, ljetovalištima i zimovalištima, jer se često iza ovakvih oglasa kriju ili prevaranti ili trgovci ljudima.

‘Naš savjet svakom građaninu je da prije nego što se prijavi na ovakve oglase, provjeri je li tvrtka uopće registrirana, odnosno, radi li se o fiktivnom poduzeću. Treba provjeriti i njene kotakate, kao i je li netko već poslovao s njom u prethodnom razdoblju i kakva su iskustva’, pojašnjava glasnogovornica MUP-a RS, Mirna Šoja.

Datum objave: 16.08.2014.