PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

BiH

UHIĆEN GENERAL ARMIJE BIH Zbog granatiranja u kojem je ubijen 15-godišnjak

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Dreković je odmah na početku rata u BiH postao zapovjednik obrane bihaćkog područja.

Autor: Hina/CroExpress

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhićen je u srijedu u Sarajevu pod sumnjom da je počinio ratne zločine, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Drekovića (62) su uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i nakon toga je priveden u državno tužiteljstvo koje ga tereti za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti počinjene na području općine Kalinovik.

Osumnjičen je da je kao zapovjednik 4. korpusa Armije BiH u proljeće 1995. izdao nalog topništvu za neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik. U topničkim napadima počinjenim u svibnju i lipnju, kako navode iz državnog tužiteljstva, ubijeno je 15-godišnje dijete, a veći broj djece i odraslih civila je ranjen te je prouzročeno veliko materijalno razaranje.

U Tužiteljstvu BiH ocjenjuju kako je Dreković ovime prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

Dreković je odmah na početku rata u BiH postao zapovjednik obrane bihaćkog područja i prvi zapovjednik 5. korpusa Armije BiH koji je tamo nešto kasnije formiran.

Nakon toga je 1994. godine premješten na dužnost zapovjednika 4. korpusa zaduženog za područje Hercegovine.

Umirovljen je 1997. u činu general-bojnika, a nakon rata bio je na dužnosti savjetnika u vladi Federacije BiH.

05.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.