PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

17.10.2019
tekst
tekst

BiH

U SABORU NEMA KONSENZUSA O Deklaraciji o Hrvatima u BIH

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Očekuje se da za Deklaraciju neće glasati zastupnici Mosta nezavisnih lista.

Autor: HINA/ CroExpress

Saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je odbio većinu amandmana na prijedlog Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i europskom putu te zemlje, zbog čega je upitan konsenzus ,koji s pri sutrašnjem izglasavanju priželjkuje vladajuća koalicija.

Prethodno nije uspio ni pokušaj međustranačkog usuglašavanja HDZ-a i SDP-a o konačnom tekstu Deklaracije.

Očekuje se da za Deklaraciju neće glasati zastupnici Mosta nezavisnih lista, čiji su sva četiri amandmana odbijena,
a čelnik stranke Božo Petrov na sjednici je ustvrdio da se 'SDP-ovim amandmanima Deklaracija dalje razblažuje pa će se dobiti još razrjeđenija kamilica'. Odbijena je i većina od 15 SDP-ovih amandmana, posebice oni kojima su nastojali utjecati politički i suštinski na sadržaj Deklaracije, tako da se očekuje i da će Kluba SDP-a glasati protiv, no o tome će se definitivno odlučiti na sjednici Kluba zastupnika SDP-a sutra uoči glasanja. O amandmanima će se i Vlada izjasniti na telefonskoj sjednici.

Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se 'pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a', ali je iz njega brisan dio u koje se pritom poziva na Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uz obrazloženje da je riječ o unutarnjopolitičkom pitanju RH zbog čega ga nije potrebno naglašavati u Deklaraciji. Prihvaćen je i HDZ-ov amandman kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

U potpunosti ili djelomično prihvaćeno je tek nekoliko SDP-ovih amandmana, većinom tehničke prirode, ali nijedan suštinskog karaktera. Tako im nije prošao zahtjev da se u preambulu Deklaracije uvrsti da 'važeći izborni zakon ne osigurava legitimnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, što nije u duhu Daytonskog sporazuma, iako time ne dovodi u pitanje legalnost dosad izabranih dužnosnika te ne omogućuje kandidiranje svim građanima BiH, što je suprotno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima'.

Nije prihvaćen ni SDP-ov prijedlog izmjene Deklaracije da 'Hrvatski sabor osuđuje sve postupke i politike koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana'. Predsjednik Odbora HDZ-ov Božo Ljubić odbijanje je objasnio riječima da bi to 'impliciralo da je bilo pokušaja dezintegriranja BiH'.


13.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.