PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

BiH

NAPETO U BANJA LUCI I SARAJEVU Nakon uhićenja oca ubijenog Davida prosvjednici na ulicama

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Davor Dragičević, koji optužuje vlasti Republike Srpske da zataškavaju okolnosti ubojstva njegova sina Davida iz političkih razloga, uhićen je u utorak nakon što se nije pojavio na policiji zbog ispitivanja.

Autor: Hina/CroExpress

Sudionici prosvjeda koji su u utorak tijekom cijelog dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga u srijedu i pri tom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida.

Na završetak prosvjeda nekoliko stotina okupljenih pozvala je Suzana Radanović, majka pokojnog Davida, što su sudionici i poslušali i nakon toga su se razišli.

Svo vrijeme dok su stajali pred ulazom u pravoslavnu sabornu crkvu u Banjoj Luci bili su pod budnom paskom jakih snaga interventne policije koja im je zapriječila izlazak na ulicu kako ne bi mogli blokirati promet.

Davor Dragičević, koji optužuje vlasti Republike Srpske da zataškavaju okolnosti ubojstva njegova sina Davida iz političkih razloga, uhićen je u utorak nakon što se nije pojavio na policiji zbog ispitivanja.

Uz pomoć policije s Trga Krajine u Banjoj Luci uklonjeno je improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.

No promet su zato na sat vremena blokirali sudionici skupa potpore banjolučkim prosvjednicima koji su se okupili u Sarajevu.

Izražavajući potporu skupini ‘Pravda za Davida’ nekoliko stotina sudionika okupljanja u glavnom gradu BiH prouzročilo je prometni kolaps jer su blokirali glavnu cestovnu arteriju u blizini sjedišta parlamenta BiH a dio njih je to isto učinio i na prometnici pred Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Na taj su način pokušali izvršiti pritisak na OHR da intervenira ne bi li vlasti Republike Srpske prestale s represijom nad građanima i kako bi Davor Dragičević bio pušten iz pritvora koji mu je određen zbog sumnje da je prijetio sigurnosti ministra policije Republike Srpske Dragana Lukača.

Upravo je Dragičevićevo privođenje bio povod za prosvjede u Banjoj Luci, a njemu navodno sada prijeti jednomjesečni pritvor jer je to mjera koju bi moglo zatražiti okružno tužiteljstvo.

IZ OHR-a su tijekom večeri objavili kako su ‘duboko zabrinuti’ zbivanjima u Banjoj Luci i uhićenjem Davora Dragičevića i nekoliko oporbenih politčara te su pozvali na suzdržavanje od nasilja a slično je reagirao je i šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

26.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.