Autor: CroExpress

Hrvatsko vijeće obrane (HVO), oružane snage Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ HB), poslije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, osnovano odlukom Predsjedništva HZ HB-a prije točno 27 godina – 8. IV. 1992. na izvanrednoj sjednici u Grudama.

Odluka je odmah stupila na snagu, a izražavala je organizacijsku spremnost hrvatskog naroda u BiH da se i oružano suprotstavi srpskoj agresiji u trenutku ‘nemoći legalne vlasti Republike BiH, a posebno raspada njezina obrambenoga sustava’ Prvi predsjednik HVO-a bio je Mate Boban, a nakon njegova povlačenja od veljače 1994. Krešimir Zubak.

Postrojbe HVO-a podnijele su teret prve organizacije obrane od srpske agresije na BiH. U New Yorku je 3. III. 1993. potpisan i sporazum između najviših vojnih i političkih predstavnika hrvatskog i muslimanskog naroda u BiH s odredbom da se HVO i Armija BiH tretiraju kao jednako legalne postrojbe te da se uspostavi zajedničko zapovjedništvo od predstavnika obaju stožera.

No, HVO se od kraja ožujka 1993. našao u teškom sukobu s Armijom BiH. Sukob je ipak smiren i prevladan zauzimanjem demokratske javnosti i Washingtonskim sporazumima u ožujku 1994.

Datum objave: 08.04.2019.