Autor: CroExpress/Hina

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas rekao je u nedjelju u Čitluku na otvaranju manifestacije Didakovih dana posvećenih znamenitom hercegovačkom franjevcu fra Didaku Buntiću kako je njegova misija povezivanja Hrvata u Hrvatskoj i BiH danas od iznimne važnosti.

Fra Didak Buntić, koji je živio i djelovao na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, bio je prosvjetitelj, graditelj i političar, a najpoznatiji je po tome što je nakon Prvog svjetskog rata iz Hercegovine odveo 17.000 djece u Slavoniju spašavajući ih od gladi.

Milas je otvarajući višednevnu manifestaciju posvećenu franjevačkom velikanu rekao kako je fra Didak ‘najveći sin Hercegovine’. ‘Sve ovo što je on činio, sve što je radio, bilo je samo radi svojih ljudi, svog naroda. Sedamnaest tisuća djece različite vjere, nacionalnosti, spašeno je zahvaljujući fra Didaku’, rekao je državni tajnik Milas. Pri tome je ocijenio kako je fra Didakova najvažnija misija bila povezivanje Hrvata. ‘U vrijeme kad je Slavonija bila jako daleko od Hercegovine, on je sve to nadvladao i uradio ono što moramo raditi svi – povezao je Hrvate iz RH i Hrvate iz BiH‘, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Milas je dodao kako je i misija njegova ureda raditi na povezivanju Hrvata. ‘Ja sam rođen u Vukovaru, Slavonac sam, a moji roditelji su s ovih prostora. I upravo je temeljna zadaća našeg Ureda povezivati Hrvate diljem svijeta, bez obzira gdje žive te ih osvijestiti da su oni dio jednog jedinstvenog nacionalnog hrvatskog bića’, istaknuo je Milas.

Datum objave: 07.10.2019.