Autor: CroExpress/Hina

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini raspolažu podacima koji govore da je od početka 2018. u tu zemlju ušlo više od 60 tisuća ilegalnih migranata i većina je uspjela nastaviti put ka zapadnoeuropskim državama, objavio je u srijedu sarajevski ‘Dnevni avaz’.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić za ovaj je list kazao kako su policijske agencije uspjele registrirati 52 tisuće ilegalnih migranata koji su ušli u zemlju iz pravca Srbije i Crne Gore, no procjena je kako ih je zapravo pristiglo najmanje još 15 posto u odnosu na tu brojku i oni nisu nikada prošli kroz evidencije sigurnosnih službi.

I dalje preko poroznih istočnih granica u BiH svakodnevno ulazi stotinjak ilegalnih migranata. Prema sigurnosnim agencijama, utvrđeno je i kako je, unatoč mjerama koje poduzima hrvatska policija, 45 tisuća ilegalnih migranata uspjelo izaći iz BiH i nastaviti svoje putovanje ka državama Europske unije.

Ujić je ipak upozorio kako je neizvjesno koliko će dugo granica s Hrvatskom biti propusna.  ‘Granična policija Hrvatske svakim danom je sve jača, a ta susjedna zemlja na granicu raspoređuje i vojsku tako da će biti sve teže izaći iz BiH. Bojim se da ne doživimo scenarij da nam u zemlji ostane jedan broj ilegalnih migranata, a da humanitarno nećemo moći odgovoriti na taj mogući izazov’, kazao je ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH. Njegova je procjena kako se stanje može pogoršati jer nije isključen scenarij još masovnijeg priliva ilegalnih migranata u BiH, a Granična policija u sadašnjim uvjetima definitivno nije u stanju to spriječiti. 

‘Popunjenost Granične policije i Službe za poslove sa strancima je oko 75 posto. Mi ovdje konačno moramo otvoreno razgovarati o uzrocima masovnoga priliva ilegalnih migranata, a ne o posljedicama, jer BiH nije država koja može primiti veći broj ilegalnih migranata i sama se o njima brinuti. Opasnost od njihovoga masovnijega dolaska po BiH još nije nestala‘, kazao je Ujić.

Foto: August Dominus/Wikipedia.org/ Licenca

Datum objave: 20.11.2019.