Autor: CroExpress/Hina

‘Naravno da me, kao i sve nas u Hrvatskoj, raduje informacija američke strane da smo u ovom razdoblju uspjeli smanjiti broj odbijenih viza koji više nije 5,9 već 4,02 posto. Time smo se značajno približili prihvatljivoj, odnosno uvjetovanoj stopi za ukidanje viza od ispod tri posto’, kazao je Božinović u razgovoru za Hinu.
Na ukidanju viza Hrvatska radi nepune dvije godine


Podsjetio je na primjer Poljske koja je godinama ulagala velike napore za ukidanje viza i ispunila svoj cilj. Istovremeno, dodao je, Hrvatska se tim pitanjem sustavno bavi nepune dvije godine.

‘Mi smo od mog posjeta početkom 2018. u ovih nepune dvije godine ostvarili veliki napredak. Odgovorili smo na upitnik od 236 pitanja, a detaljne odgovore američkoj strane dostavili u svibnju ove godine. Američka strana je na to odgovorila preporukama koje uključuju dovršetak implementacije Sporazuma o prevenciji borbe protiv ozbiljnih kaznenih djela koji smo također zaključili tijekom posjeta 2018.’, ustvrdio je Božinović.

Istaknuo je kako je konačni cilj povezati američke baze s našom bazom otisaka prstiju, a Hrvatska je do sada već postigla tehničko rješenje za razmjenu podataka o registarskim pločicama vozila i razmjeni DNA podataka, a do kraja siječnja će biti omogućena i razmjena otisaka prstiju.

‘Implementirali smo i sporazum s američkim Centrom za nadzor terorista, također potpisan 2018. Provodimo i nacionalni sustav razmjene podataka o avioputnicima i do sad smo se u MUP-u povezali s 11 zračnih prijevoznika, uključujući Croatia Airlines, a trenutno dogovaramo isto s Lufthansom, KLM-om, Austrian Airlinesom i Air Franceom’, rekao je ministar.

Provodi se niz sporazuma, novi uskoro u proceduri

Dodao je da će Hrvatska vrlo skoro zaključiti Sporazum o pratiteljima leta tzv. Air Marshalls agreement. ‘Takav sporazum dosad nismo imali jer nije postojala izravna zrakoplovna linija sa SAD-om. S obzirom da je ove sezone uspostavljena linija od Philadelphije do Dubrovnika, što će se vjerojatno nastaviti i sljedeće godine, moramo i to pitanje bilateralno regulirati’.

Podsjetio je da će ukidanju viznog programa pridonijeti i sporazumi o izručenju i uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima koje je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potpisao u utorak uoči sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa SAD-a i Europske unije na kojem je pozdravljen ulazak Poljske u bezvizni režim, a na tom su putu pohvaljeni i hrvatski napori.

‘Temeljem razgovora koje sam imao s ministrom domovinske sigurnosti, ali i još jednom rundom razgovora sa ekspertima iz dva ministarstva – domovinske sigurnosti i vanjskih poslova, mogu s punim uvjerenjem reći da energično napredujemo prema ispunjavanju svih kriterija, uključujući smanjenje stope odbijenih viza’, zaključio je Božinović.

Suradnja s akademijama FBI-a i DEA-e

Osim sudjelovanja na ministarskoj konferenciji i sastanka s ministrom domovinske sigurnosti Chadom Wolfom Božinović je, s MUP-ovim izaslanstvom u četvrtak posjetio i FBI akademiju u Quanticu i učilište Agencije za suzbijanje kriminaliteta droga DEA.

S ravnateljem te institucije Michaelom Barbutijem Božinović je razgovarao o nizu uspješnih zajedničkih operativnih akcija. Među njima se posebno ističu velike zaplijene narkotika – Nana, Nexus i Familia, a sličnih će akcija, kako je najavljeno, biti i ubuduće.

Na FBI akademiji MUP-ovo je izaslanstvo, uz američke domaćine dočekao i Dejan Dretar, hrvatski kriminalistički policajac koji u Quanticu polazi tzv. leadership program namijenjen visoko rangiranim policijskim rukovoditeljima u partnerskim zemljama.

Posljednjeg dana posjeta Washingtonu Božinović će se u petak sastati i s predstavnicima vodećih američkih tvrtki iz vojno-sigurnosne industrije ACEBA s kojima je nedavno u Zagrebu razmotrio mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima.

Datum objave: 13.12.2019.