Autor: CroExpress/Hina

Inicijativa da se u čast Drinskih mučenica u Goraždu izgradi crkva stara je nekoliko godina.
Po riječima gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, odabrana je lokaciae u samome centru grada kod zgrade Vlade Bosanskopodrinjske županije, a krajem veljače očekuje se građevinska dozvola.

U spomen na žrtvu časnih sestara ispred spomen obilježja u Goraždu vijence su položili i svijeće svijeće zapalila izaslanstva i pravoslavne Crkve te Islamske zajednice.

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić predvodio je misu zadušnicu u spomen na ubijene časne sestre te izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog okupljanja povodom dana mučeništva časnih sestara.

‘Mislim da je ovome društvu jako potrebna zdrava klima vrednovanja čovjeka u svim dimenzijama, jer ako se čovjek vrednuje, onda se i pravedni zakoni donose’, izjavio je Puljić.

Četnici su u prosincu 1941. godine iz samostana na Palama, istočno od Sarajeva zarobili šest časnih sestara:
Berchmanu Leidenix iz Austrije, Julu Ivanišević iz Hrvatske, Krizinu Bojanc i Antoniju Fabjan iz Slovenije te Hrvaticu mađarskog podrijetla Mariju Bernadetu Banju. Na putu prema Goraždu najstarija od njih, Berchmana Leidenix preminula je, a druge su zatočene u vojarnu. Nakon što su četnici provalili u prostoriju u kojoj su bile zatočene kako bi ih zlostavljali, časne su skočile s balkona. Ozlijeđene su ih četnici usmrtili noževima, a njihova tijela bacili u Drinu zbog čega se i zovu Drinske mučenice.

Papa Benedikt XVI. je 2011. godine šest časnih sestara proglasio blaženicama.

Datum objave: 15.12.2019.