Autor: Anto Pranjkić

Postoje krajevi i mjesta koje hrvatski narod u Bosni i Hercegovini posebno pamti po razini žrtve koju su stanovnici preživjeli ili još uvijek proživljavaju.

Hrvati Ljubije, nekada gospodarskog giganta ovog dijela Bosne i Hercegovine često su bili zanemarivani i ostavljani samima sebi, a u pojedinim trenucima i periodima nisu imali sreću čak niti preživjeti.

Najteža sudbina snašla je nekadašnje mještane potpuno izbrisanoga Briševa. U drugim mjestima, Hrvati se polako vraćaju, ali život u tim mjestima nije dostojan čovjeka. Prijedorski Hrvati imaju sreću što se za njihov opstanak zalaže udruga građana Altruist čijem predsjedniku Mirku Pandži nije teško sjesti za ručke bagera i graditi pristupne ceste zgarištima, čistiti i raditi, omogućavati obnovu domova i vjerojatni povratak.

No, iz Altruista su već pokazali i dokazali da su vrijedni i na drugim poljima humanoga djelovanja za svoje sugrađane. Ova mjesta često zaobilaze svi, pa i hrvatski političari.

Izuzetak je napravio saborski zastupnik i neovisni kandidat na listi HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu Ivica Mišić, koji je ovih dana posjetio Prijedor i razgovarao s predsjednicima udruge Hrvata Briševa Zdravkom Marijanom i predsjednikom udruge Altruist Mirkom Pandžom i još jednom im dao svoju potporu.

1IlrWtm.jpg

‘Gospodina Mišića sam upoznao prije otprilike godinu dana. Tražili smo nekoga političara koji će nam dati potporu kako bismo ljudima osigurali bolji život. Svi su nas ostavili i zaboravili. Molili smo zastupnika Mišića da u Saboru progovori koju riječ o nama. I gospodin Mišić se odazvao. Bio je to veliki poticaj svima nama, jer nam je dao nadu. Njegova današnja posjeta je znak da na toga čovjeka možemo uvijek računati’, kaže gospodin Pandža i ističe potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH na čelu s predstojnikom toga ureda državnim tajnikom Zvonkom Milasom.

Zdravko Marijan je kazao da su rijetki zastupnici koji će pred hrvatskom javnošću otvoreno govoriti o problemima ovoga kraja a gospodin Mišić se pokazao kao osvjedočeni prijatelj Hrvata koji žive u ovom dijelu svijeta i nije došao kada blješću kamere i fotoaparati nego u skrovitosti kad nema nikoga, pokazujući onu biblijsku:

‘Nemoj se hvaliti svojim dobrim djelima. Čini ih u skrovitosti’. No, prema njegovim riječima, istina se nikada ne da sakriti i ona nađe put u javnost.

Razgovarajući o sadašnjim i trenutnim problemima sela heroja prijedorskoga kraja Mišić je istaknuo potrebu većega političkoga angažmana cijele društvene zajednice i zahvalio se na osvjedočenju iskrenoga prijateljstva te napomenuo da Hrvati u svim dijelovima Bosne i Hercegovine moraju biti ravnopravni.

Ako je to u nekim dijelovima zemlje ne moguće postići, onda barem treba težiti popraviti stanje u onim sredinama gdje je to najpotrebnije, a hrvatska mjesta u Republici Srpskoj predvođena Briševom, to u svakom slučaju jesu.

Mišić je iskoristio ovu prigodu te je posjetio i Ivanjsku o kojoj je također govorio u Saboru Republike Hrvatske. Naime, autocesta koju Republika Srpska namjerava graditi trebala je po nekim prijedlozima ići preko obnovljenih kuća.

Mišić se u Ivanjskoj sastao s predsjednikom udruge Hrvata iz Ivanjske Markom Majdandžićem i razmijenio informaciju više. Sugovornici su se složili da Hrvati prijedorskoga kraja moraju imati svoje predstavnike u lokalnoj vlasti i da je to način da artikuliraju i pokušaju riješiti svoje probleme.

Datum objave: 26.06.2020.