Valjda je sada došlo vrijeme da se naša država jasno odredi prema tim događajima i da se više ne veliča zločin. Vrijeme je da barem ne slavimo dan kada je počelo etničko čišćenje istočne Like. Valjda je došlo vrijeme da se prestane lagati i skrivati o čemu je ovdje bilo riječi. Istina će nas osloboditi – tvrdi to Mile Bogović, biskup ličko-senjski, nakon eskhumacije u Lici, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju – kada su iz jame na Dabinu vrhu speleolozi SD-a ‘Špiljar’ iz Splita izvukli posmrtne ostatke 19 osoba.

– Ja nisam forenzičar, nego biskup i povjesničar, pa na sve ovo gledam kao na cjelinu. Jako je dobro da smo došli do jame u koju su bačeni nedužni civili prije 73 godine – kaže biskup Bogović.

Vrijeme je, tvrdi, da se svi suočimo s okolnostima i uzrocima ovog strašnog zločina u kojem su hrvatski civili, među kojima i djeca, živi bačeni u jamu u ljeto 1941.

– Trebamo se najprije pitati zašto nam je trebalo toliko vremena. Zašto se neke jame i dalje ne otvaraju? Teško je danas zamisliti kako su nedužne civile krvnici gurali i bacali u smrt kroz ovo usko grotlo. Ni na jednoj od lubanja nema prostrijelnih rana. To, nažalost, potvrđuje sumnju da su bacani živi – navodi biskup.

Biskup drži kako se ne smije i dalje ‘prodavati magla’.

– Zna se da je u ljeto 1941. godine bilo odlučeno da se cijelo naselje Brotnja očisti od Hrvata i katolika. I to je u cijelosti ostvareno, na najbrutalniji način. Mene kao čovjeka i povjesničara zanima tko je ubio sve te ljude i djecu, na koji su način umrli, je li netko preživio pad na tijela ispod sebe. Tko god da je pobio ove nedužne ljude, on je zločinac – kaže msgr. Bogović

Prije devet godina umro je i posljednji iz roda Ivezića, Dane Ivezić, pa je nakon njegove smrti ostalo bolno svjedočenje o okolnostima egzekucije sedam članova njegove obitelji i još 30 duša njegovih rođaka.

– Za zločine u Brotnji do dana današnjeg nikome ni vlas s glave nije pala, a ti srbokomunisti dobro su naplatili svoje žrtve u Drugom svjetskom ratu, a Hrvati ni danas, po uspostavi demokratske države Hrvatske, još uvijek ne znaju po kojem zakonu da traže bilo moralnu ili materijalnu odštetu – govorio je Dane Ivezić.

Posebno je bolan bio dio svjedočanstva u kojem navodi kako su žrtve tjerali do jame, naredili djedu Luki Iveziću, guslaru, da gusli i pjeva uz gusle u koloni na smrt osuđenih sedam muževa. (O. Koharević)

Datum objave: 12.07.2014.