Autor: Hina/CroExpress

Šibenski biskup mon. Ante Ivas danas je na svečanoj misi za Domovinu u Kninu poručio da istina oslobađa, a ne manipuliranje njome i ustvrdio da postoji opasna namjera da se i danas o Domovinskom ratu govori i piše kao o građanskom ratu, u kojem su svi jednako krivi i svi jednako nedužni.

Biskup Ivas je svečanu misu za domovinu u povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta služio uz vojnoga biskupa mons. Juraja Jezerinca.

Istaknuo je kako put u slobodu traži veliku hrabrost, ustrajnost te zajedništvo putnika i vođa. Put u slobodu i sloboda u sebi nose opasnost i napasti, naročito, kako je rekao, kad ponestane kruha i vode. Mnogi tada požele, kako je istaknuo, povratak stolovima starih gospodara. Uvijek se nađe onih koji su tada spremni pobuniti i zaluditi narod, pružiti lažne nade pod prividom nove slobode, nove pravednosti, te pomutiti vjeru u Boga i ‘u one koji su narod u njegovo ime poveli na put slobode i optužiti ih za prijevaru, opasne namjere, pa čak i za udruženi zločin’.

I naš je hrvatski narod Bog poveo na putu u slobodu i vjerujemo da je s Božjom pomoći ‘potopljena strašna vojska faraonska s crvenom zvijezdom i kokardom, s tri uzdignuta prsta i posvuda ispisana četiri slova S’, istaknuo je mons. Ivas.

Komunistička ideologija je ‘pod plaštem antifašizma nemilosrdno satirala izvornu kulturu, kršćansku vjeru, Crkvu, kršćanske vrednote institucije, kulturni i duhovni identitet i ime hrvatsko’, rekao je Ivas dodavši kako je sve što je bilo hrvatsko bilo pod etiketom nacionalističko-ustaškog, fašističkog i klerofašističkog.

‘Hrvatskom se narodu i Crkvi uporno na svim razinama, na sve moguće načine prizivao kompleks ustaštva’, kazao je ocjenivši kako su se takvim informacijama o Hrvatskoj i Hrvatima punili svjetski arhivi i knjižnice te educirala svjetska diplomacija.

Po riječima biskupa Ivasa i danas se u slobodnoj državi Hrvatskoj javlja slična retorika i slična taktika. ‘Zataškati istinu, ne dati joj da progovori, omalovažiti je čak i onda kad progovore iskopane kosti nepobrojivih žrtava’, rekao je.

Ponavljaju se, kazao je, poznate laži o hrvatskom ustaškom narodu i Crkvi. O Crkvi se priča da je skrivala zločince, da je povlaštena, a eto se usudila poduprijeti 750 tisuća potpisa za očuvanje vrednote, forme i sadržaja braka te žive ljude koji su to potpisali, a koji su, po biskupovu mišljenju, ‘vrlo trijumfalno obezvrijeđeni i prevareni dizanjem nekoliko desetaka ruku u Hrvatskom saboru izglasavanjem zakona koji nije u skladu ni s narodnim ni s Božjim zakonima’.

‘Danas se trebamo sjećati, ne iz mržnje kako nam stalno spočitavaju mrzitelji, nego da se ne zaboravi istina’, poručio je Ivas istaknuvši spremnost na praštanje i zalaganje za iskreni mir.

‘Istina oslobađa, a ne manipuliranje istinom’, poručio je dodavši kako postoji neka opasna namjera i praksa da se i danas o Domovinskom ratu govori i piše kao o građanskom ratu, u kojem su svi jednako krivi i svi jednako nedužni.

Ustvrdio je kako i danas neki u svojim ‘planovima i načrtanijama o regiji i regionu’ časnu ‘Oluju’ drže zločinačkom akcijom, a sve sudionike i podupiratelje smatraju zločincima i nakon oslobađajućih presuda u Haagu.

Svečanoj misi nazočili su predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HAZU Zvonko Kusić.

Na misi poslije središnjega obilježavanja 19. obljetnice vojnoredarstvene operacije Oluja nisu bili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Datum objave: 05.08.2014.