U crkvi sv. Alojzija, sjedištu Hrvatske katoličke misije bl. Alojzija Stepinca u Mariboru, varaždinski biskup mons. Bože Radoš predvodio je euharistijsko slavlje pete korizmene nedjelje, 26. ožujka, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate izvan RH.

Tom prigodom biskup Radoš predstavio je novoga voditelja Misije, mariborskog svećenika Primoža Lorbeka, koji je preko bake podrijetlom iz Donje Voće.

Misnom slavlju nazočio je i mariborski nadbiskup mons. Alojzij Cvikl, a suslavili su i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić i nekadašnji voditelj Misije, a sada generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Krunoslav Novak.

Asistirao je trajni đakon Mariborske nadbiskupije Kristian Bošak, koji po majci ima hrvatske korijene.

Biskup Radoš predvodio euharistijsko slavlje u crkvi sv. Alojzija u Mariboru i predstavio novoga voditelja Hrvatske katoličke misije
Foto: HKM Maribor

Biskup Radoš je u svojoj homiliji istaknuo znak suza koji povezuje glavne likove evanđelja o Lazarovom uskrsnuću, te pozvao vjernike da suradnjom i molitvom prihvate novoga voditelja Misije. Također je zahvalio nadbiskupu Cviklu što je svoga mladog svećenika stavio na raspolaganje hrvatskim katolicima i pozdravio hrvatske školske sestre franjevke koje djeluju u Mariboru.

U posljednjem razdoblju HKM Maribor vodili su svećenici Varaždinske biskupije pa je to bio povod da upravo varaždinski biskup Radoš pohodi ovu Misiju. Biskup je ujedno najavio kako će voditelju Lorbeku u pastoralu povremeno pomagati vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa.


Autor: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Datum objave: 28.03.2023.