Autor: Hina/CroExpress

Bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić potvrdila je danas da napušta tu stranku napominjući da tu odluku nije donijela preko noći.
Takva odluka nije nastala preko noći, a razlozi su se skupljali dugo, kako se povećavao broj primjera da nema stvarne i istinske odlučnosti rukovodstva HDZ-a da oblikuje odlučna reformska rješenja koje zahtijeva dubina i težina krize, rekla je Dalić Hini.

Svoje razloge odlaska, kaže, detaljno je objasnila u pismu Predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

‘Previše je percepcije, dojmova, retorike, a stvarnog sadržaja i, što je još važnije, sadržaja koji bi pogađao u stvarne uzroke krize, po mom znanju i iskustvu je premalo’, kaže Dalić.

U njezinom pismu, koje prenose mediji, Dalić najavljuje da će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru kao nezavisna zastupnica ‘sukladno svom najboljem znaju i oslobođena bilo kakvih ograničenja i pritiska nužnosti dobivanja izbora’.

Vodstvu HDZ-a zamjera jer, kako tvrdi, nije spremno jasno se odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize.

Ono nema snage ni odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću, navodi Dalić u pismu.

Pokušala je, kaže, svojim radom pronaći način za usklađivanje posebnosti političkog djelovanja i obraćanja s grubim zahtjevima hrvatske ekonomske stvarnosti ‘kako bi HDZ pripremio sebe, a i narod, na provođenje reformi i drugih ekonomskih mjera koje su nužan preduvjet ekonomskog oporavka’. No, unatoč retorici, nema stvarne spremnosti za pripremanje reformi, njihovog javnog tumačenja i provođenja.

Ekonomskom timu HDZ-a zamjera što je, kako kaže, nefunkcionalan i nema koordinacije, vodstva, jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima krize.

Datum objave: 22.09.2014.