U Petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” održan je sastanak državnog tajnika Zvonka Milasa i potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda s predstavnicima hrvatskog naroda u BiH predvođenim dr. Draganom Čovićem, prvim zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH na kojem je dogovorena potpora za obnovu OŠ Dragutina Tadijanovića.

„Koliko je važna konkretna potpora u obnovi, toliko je važna i gesta solidarnosti koja predstavlja čvrstu poveznicu između pripadnika jednog naroda koji živi u dvije države”, kazao je državni tajnik Zvonko Milas u izjavi novinarima.

U Petrinji je održan sastanak državnog tajnika Zvonka Milasa i potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeUtorak, 13. travnja 2021.

Bosanskohercegovački Hrvati, koji su se od prvog dana uključili u pomoć potresom stradaloj Baniji, donirali su 1,5 milijuna kuna za obnovu petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovića, objavio je u utorak u Petrinji predsjedatelj Doma naroda bosanskohercegovačkog parlamenta i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Ističući kako je do sada na području Petrinje uklonjeno 35 objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi, ministar Medved je rekao da se na tome intenzivno radi i na području Gline i Siska.

Uz to radi se i na više od sto elaborata za uklanjanje takvih objekata jer se mora poštovati procedura reguliranja odnosa sa njihovim vlasnicima.

Također, poručio je, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je u poodmakloj fazi prikupljanja zahtjeva za brzom obnovom, a do sada je ih zaprimio više od tri tisuće.

Obnova kreće u svibnju

“Administrativno do 1. svibnja imamo obradu tih zahtjeva”, kazao je Medved. Nakon 1. svibnja intenzivno na cijelom potresom zahvaćenom području počet će s obnovom oštećenja na dimnjacima, zabatnih zidova i krovišta kako bi se oko 20.000 obitelji moglo vratiti u svoje obiteljske domove.

Medved je rekao i da se istovremeno rade projekti za za obnovu onih objekata koji, ili se moraju ukloniti pa graditi novi, ili se radi o objektima koji se mogu obnoviti. Za obnovom takvih objekata zaprimili su više od šest tisuća zahtjeva.

Istaknuvši i da su za obnovu osigurana financijska sredstva, Medved je podsjetio i da je za obnovu od potresa Vlada 101 milijun kuna prebacila na račun Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Naveo je i da su za program privremenog stambenog zbrinjavanja nabavili i pozicionirali više od 1900 kontejnera i mobilnih kućica. Uz to, ubrzano postavljaju i kontejnerska naselja u Mošćenici i dva u Sisku.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.04.2021.