Na Badnjak i sam dan Božića vrijedit će nešto blaže mjere. 

Austrijska vlada donijela je odluku o mjerama suzbijanja širenja koronavirusa za predstojeće blagdane, odnosno do 26. prosinca. 

Portal kroativ.at koristeći se podatcima Ministarstva zdravstva R. Austrije, objavio je što se smije, a što ne smije u blagdansko vrijeme.

Noćno kretanje, kao i okupljanja iznimno popuštaju 24. i 25. prosinca


Za cijeli period osim 24. i 25. prosinca na snazi je noćno ograničeno kretanje od 20 do 6 sati. Iznimke zbog kojih je dozvoljeno kretati se na otvorenom su posao, osnovne životne potrepštine, pomoć drugim ljudima i njega te kretanje na svježem zraku. Preko dana su dozvoljena okupljanja s osobama još jednog kućanstva te veličine najviše šest odraslih osoba i šestero djece.

Za 24. i 25. prosinca vrijedi iznimka, prema kojoj je dozvoljeno okupljanje najviše deset osoba iz različitih kućanstava. To znači da možete posjetiti svoga sina, svoju kćerku, obitelj, unuke ili članove obitelji van svoje savezne pokrajine. Ostalim danima je dozvoljeno okupljanje do 12 osoba (6+6), ali iz samo dva kućanstva, dok je za Badnjak i prvi dan Božića to dozvoljeno do deset osoba iz neograničenog broja kućanstava. Na privatnim okupljanjima nije obavezno nošenje zaštitne maske.

U zatvorenim javnim prostorijama je obavezno nošenje zaštitne maske (iznimka: djeca do šeste godine života) te razmak od drugih ljudi. Novi pravilnik obavezuje i zaštitu na radnom mjestu, gdje su obavezne maske ukoliko ne postoje druge opcije zaštite poput pleksiglasa.

Trgovine će biti otvorene, a obavezno je nošenje zaštitne maske te dozvoljen je jedan kupac na deset kvadratnih metara. Otvorene su i dozvoljene sve uslužne djelatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona, gdje je također obavezna zaštitna maska. Iste mjere vrijede za muzeje i biblioteke, a od 24. prosinca otvaraju i zoološki i botanički vrtovi.

Događaji i veća okupljanja nisu dozvoljena, a iznimke su, između ostalog, demonstracije, religiozni događaji, profesionalni sport te stranački i politički događaji. Hoteli su otvoreni samo za poslovne putnike.

Amaterski sport u zatvorenom prostoru ostaje zabranjen, od 24. prosinca otvaraju skijališta


Amaterski sport u zatvorenom prostoru ostaje zabranjen kao i oni sportovi gdje ne dolazi do fizičkog kontakta, što znači da fitness centri i dvoranski bazeni ostaju zatvoreni. Sportovi na otvorenom, gdje nema fizičkog kontakta, su dozvoljeni: klizanje, biatlon, golf i atletika. Od 24. prosinca otvaraju skijališta, a vrijedi dozvola popunjenosti kapaciteta do 50 posto te obavezna zaštitna maska u čekaonicama i ulazima.

U javnom prijevozu, stanicama podzemne željeznice, autobusnim stanicama i zračnim lukama je obavezno nošenje zaštitnih maski, a vožnje taksijem i s drugim ljudima je dozvoljeno samo uz najviše dvije osobe u jednom redu (uključujući vozača). Iznimka vrijedi za djecu do šeste godine te prijevoz osoba s posebnim potrebama.

U staračkim domovima jedna posjeta, jednom tjedno

U staračkim domovima te domovima za njegu je dozvoljena jedna posjeta po pacijentu i to jednom tjedno. Maloljetni korisnici ovih ustanova mogu biti posjećeni od strane oba roditelja. Zaposlenici ovih ustanova se moraju tjedno testirati, a od 18. prosinca zaposlenicima i posjetiteljima je obavezno nošenje FFP2 maski. Novi stanovnici, koji će se od 18. prosinca primiti u jednu od ovih ustanova, moraju predočiti negativan test, a isto vrijedi i za posjetitelje.

Vjenčanja su u matičnom uredu dozvoljena samo u iznimnim slučajevima, dok su proslave vjenčanja zabranjene. Najviše 50 osoba može prisustvovati na sprovodima, a obavezna je distanca i zaštitna maska. U ustanovama vjerskim zajednicama je obavezno nositi zaštitne maske.

Desetodnevna karantena od 19. prosinca za sve koji ulaze u zemlju

Od 19. prosinca je obavezna desetodnevna karantena za sve osobe koje ulaze u Austriju, dok je nakon petog dana karantene moguće uz negativan PCR test ili test na antitijela napustiti istu. Odluka vrijedi za osobe koje dolaze iz rizičnih zemalja. Iznimke vrijede i za prekogranične putnike, osobe koje barem jednom mjesečno dolaze u Austriju iz obiteljskih razloga ili zbog životnog partnera te osobe koje putuju iz neodgodivih razloga poput teških bolesti, smrtnih slučajeva, rođenja i sl. Posjeta za blagdane ne vrijedi kao iznimka.

Osobe, koje iz poslovnih razloga putuju, poput cjelodnevnih njegovatelja, te humanitarne snage i diplomati moraju na ulazu u zemlju prikazati negativan PCR test ili test na antitijela ne stariji od 72 sati, nakon čega ne moraju ići u karantenu. 

Autor: CroExpress Datum objave: 17.12.2020.