Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak se u Washingtonu sastao s visokim dužnosnicima američkih ministarstva obrane i pravosuđa, uoči sastanka s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom u utorak.

Prvi u nizu sastanaka na američkoj turneji Božinović je u ponedjeljak u Pentagonu održao s pomoćnicom ministra obrane Celeste Wallander.

Savezničke mjere protiv ruske agresije na Ukrajinu

Na sastanku je potvrđena obostrana spremnost na daljnju suradnju i nastavak svih potrebnih savezničkih mjera protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Izražena je i želja za nastavkom transatlantske suradnje, kao i potreba snažnog angažmana oko stabilizacije zemalja zapadnog Balkana posebno Bosne i Hercegovine, uključujući osiguranje nastavaka mirovne vojne operacije u toj zemlji.

„Održavanje jedinstva i partnerstva SAD-a i EU od ključne je važnosti, što je ujedno i jasna pozicija američke administracije, posebno u svjetlu agresije na Ukrajinu. Svi smo svjesni da ovo nije kriza koja će trajati kratko i da će biti izazova koje moramo zajedno rješavati kako bi očuvali demokratski poredak i zajednički način života”, kazao je Božinović.

„Siguran sam da će u nadolazećem razdoblju SAD i EU uz aktivnu ulogu Hrvatske kao članice euroatlanskih integracija posebnu pozornost posvetiti području jugoistočne Europe, stabilnosti i demokratskom razvoju”, dodao je potpredsjednik Vlade RH.

U Ministarstvu pravosuđa Božinović sa suradnicima potom se sastao sa zamjenicom državnog odvjetnika i ministra pravosuđa Lisom Monaco.

Jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava

Zaključeno je da je bilateralna suradnja u području sigurnosti u snažnom zamahu te da se Hrvatska i SAD zalažu za isti cilj – jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava.

„Jačanje transatlantskih veza od iznimnog je značaja, prije svega suradnja u području borbe protiv terorizma, organiziranog kriminaliteta, kibernetičke sigurnosti i razmjene elektroničkih dokaza”, ocijenio je Božinović.

Suradnju u području kibernetičke sigurnosti Hrvatska je deklarirala i pridruživanjem američkoj inicijativi protiv kibernetičkog iznuđivanja „Counter Ransomware Initiative”.

„Zajednički je cilj daljnja suradnja u području osiguravanja elektroničkih dokaza, što će se urediti usvajanjem tzv. Umbrella Agreementa između SAD-a i EU-a”, zaključio je ministar.

Prije za utorak zakazanog sastanka s ministarom domovinske sigurnosti Božinović će razgovarati i s povjerenikom carinskog i graničnog nadzora SAD-a Chrisom Magnusom te pomoćnicom državnog tajnika Julietom Vallas Noyes.

Posjet Washingtonu Božinović će zaključiti razgovorom sa zamjenikom zapovjednice obalne straže SAD-a, admiralom Stevenom D. Poulinom.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 28.06.2022.