Britanski premijer Boris Johnson najavio je u srijedu da idućeg tjedna ukida većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja omikron inačice koronavirusa u Engleskoj te da u ožujku planira ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Od četvrtka 27. siječnja nošenje maske neće više biti obvezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a COVID potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je konzervativni čelnik u parlamentu.

‘S obzirom na to da COVID postaje endemska bolest, moramo zakonske obveze zamijeniti naputcima i preporukama’, istaknuo je Boris Johnson.

Rekao je da ne planira produljiti obvezu izolacije za osobe pozitivne na covid-19 nakon njezina isteka 24. ožujka. Tu će obvezu možda ukinuti i prije tog nadnevka.

‘Nećemo zakonski prisiljavati ljude na izolaciju ako imaju gripu’, rekao je.

U Velikoj Britaniji je više od 152.000 ljudi umrlo od covida-19. Najnoviji raspoloživi podatci pokazuju pad novozaraženih od gotovo 40 posto na tjednoj razini, a broj hospitaliziranih se stabilizirao.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi, koji je tijekom vala omikrona bio mali, također pada.

Popuštanje mjera, za koje je dio konzervativne većine ocijenio da guše slobodu, dolazi ranije od očekivanog i u prilikama neviđene krize za Borisa Johnsona koji je zaglibio u skandalu zbog organiziranja zabave u Downing Streetu u vrijeme dok je u zemlji na snazi bila zabrana okupljanja.

U Velikoj Britaniji svaka nacija odlučuje o svojoj politici na polju zdravstva.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.01.2022.