Britanski premijer Boris Johnson podnijet će danas ostavku na dužnost predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali se nada da će ostati premijer do jeseni, pišu britanski mediji u četvrtak.

Johnson se u srijedu suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke, rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, a u četvrtak broj ministara  i državnih tajnika popeo se na pedeset.

Downing Street je objavio da će se premijer dati izjavu nešto poslije u četvrtak.

Dan nakon što je preuzeo dužnost, jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak prosvjeda protiv načina na koji je britanski premijer Boris Johnson postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke, novi ministar financija Nadhim Zahawi rekao je u četvrtak premijeru da podnese ostavku.

“Morate učiniti pravu stvar i odmah otići”, dodao je.

Zahawi nije rekao da je on dao ostavku, ali je rekao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer kako bi rekao Johnsonu da “dostojanstveno ode”.

“Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade”, napisao je Zahawi u pismu.

“Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je prava stvar koju treba učiniti, i idite sada”, dodao je.

“Ovo nije održivo i bit će samo gore, za Vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za cijelu zemlju”, napisao je Zahawi na Twitteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika dalo ostavke u vladi.

Britanska ministrica obrazovanja Michelle Donelan podnijela je ostavku u vladi u četvrtak manje od 48 sati nakon što je imenovana, rekavši da je to jedini način da se premijera Borisa Johnsona prisili na ostavku.

“Ne vidim načina da ostanete na dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za Vašu smjenu čini se kako je jedini mogući način … da Vas mi koji smo ostali u kabinetu prisilimo”, napisala je Donelan u pismu ostavke, rekavši da je “zamolila” Johnsona u srijedu da podnese ostavku.

“Stavili ste nas u nemoguću situaciju… kao netko tko cijeni poštenje iznad svega, nemam izbora.”

Ministar obrane Ben Wallace također je pozvao Johnsona da se povuče s dužnosti no rekao je da će on sam ostati kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.07.2022.