Dodao je da u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom njih 85,72 posto nije bilo cijepljeno, dok od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je u četvrtak da broj zaraženih koronavirusom raste peti tjedan zaredom te da svjedočimo epidemiji necijepljenih koji su daleko najbrojniji među novim zaraženima, hospitaliziranima i umrlima.

“Prema posljednjim podacima, epidemija u Hrvatskoj bez ikakve sumnje pogađa necijepljeni dio stanovništva. Upravo su necijepljeni postali daleko najbrojniji među novozaraženima, hospitaliziranima, ali i među preminulim sugrađanima”, kazao je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je podatke po kojima je u posljednja 24 sata zabilježeno 486 novih slučajeva zaraze, udio novozaraženih u broju testiranih je 4,88 posto, dok se u bolnicama liječi 235 osoba od kojih je njih 26 na respiratoru.

Dodao je da u posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom njih 85,72 posto nije bilo cijepljeno, dok od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno.

“Porast pozitivnih u zadnjih tjedan dana iznosi 50,6 posto. Broj zaraženih raste, no daleko više brine činjenica slabog intenziteta rasta broja cijepljenih građana. Svjedočimo epidemiji necijepljenih”, istaknuo je Beroš.

80 posto umrlih nije bilo cijepljeno

Istaknuo je da su od kraja lipnja do 17. kolovoza umrle 254 osobe sa ili zbog covida-19, a 80 posto umrlih nije bilo cijepljeno. Dodao je da nijedna od 20 umrlih osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu cjepiva.

“Bolnice kontinuirano nadalje zbrinjavaju pacijente s postcovid sindromom, a kojih je prema posljednjim podacima dosad ukupno obrađeno više od 26.900, među kojima su djeca. Zbog multisistemskog upalnog sindroma komplikacije covid-19 bolesti dosad je hospitalizirano ukupno 82 maloljetnih pacijenata”, kazao je Beroš.

Ministar je precizirao da je u splitskoj bolnici 53 hospitaliziranih covid pozitivnih pacijenata, a u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 33 pacijenta. Dodao je da je u KBC Sestara Milosrdnica 10 pacijenata na respiratoru, od kojih je njih devet bez ikakvih komorbiditeta, ali nisu cijepljeni.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj, zaključno s 18. kolovoza, utrošeno 3.191.520 doza cjepiva, a cijepljeno je 1.688.016 građana, odnosno 49,9 posto odraslog stanovništva.

Završeno cijepljenje za 46,4 posto odraslog stanovništva   

Za 1.564.842 ili 46,4 posto odraslog stanovništva cijepljenje je završeno, naveo je Beroš .

Izvijestio je da je u zdravstvenom sektoru prosječno jednom dozom cjepiva cijepljeno 64,52 posto zdravstvenih djelatnika i suradnika, a najveći obuhvat cijepljenja ostvaren je među liječnicima od kojih je 82,42 posto primilo jednu dozu cjepiva, dok je obje doze primilo 77,30 posto.

Ministar je ocijenio da je kontrapunkt navedenim brojkama uspješna turistička sezona temeljena na učinkovitim balansiranim mjerama Vlade i Nacionalnog stožera, dostupnim količinama cjepiva za hrvatske građane, ali i turiste, te osobnoj odgovornosti većine kada su u pitanju epidemiološke mjere i važnost cijepljenja.

“Sinergija navedenog, uz intenzivnu međuresornu suradnju, pozicionirala je našu državu kao najsigurniju turističku destinaciju na Mediteranu. Koliko dugo ćemo ostati u narančastom ili zelenom, imati priljev turista ili provesti reformu zdravstva ovisi o svakom pojedincu. Vlada je osigurala svakom građaninu mogućnost zaštite svojeg i tuđeg zdravlja cjepivom. Na vama građanima je odluka. Sada je bitno primiti cjepivo i uhvatiti zadnji vlak za epidemiološku mirnu i sigurnu jesen“, zaključio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da Nacionalni stožer civilne zaštite od 29. srpnja nije uvodio nove epidemiološke mjere, već je samo do 31. kolovoza produžio primjenu već uvedenih mjera, a što uključuje i posebne strože mjere za područje jadranskih županija.

“Dobra turistička sezona je dijelom rezultat priprema i dobro promišljene politike Vlade RH koju je počela provoditi odmah nakon završene turističke sezone 2020. godine. Sve mjere, osim sprječavanja širenja bolesti, bile su usmjerene na stvaranje percepcije o Hrvatskoj kao sigurnoj turističkoj destinaciji“, poručio je Božinović.

Istaknuo je da su prilikom manjih odstupanja od epidemioloških mjera izricana upozorenja, a u nekoliko slučajeva zabilježena su i značajna odstupanja od mjera te su izdana rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i pokrenuti prekršajni postupci.   


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 19.08.2021.