Njemački parlament Bundestag je u petak velikom većinom prihvatio promjene i dopune Zakona o zaštiti protiv zaraza koje uključuju i obvezu cijepljenja za osobe u medicinskom sektoru, a saveznim pokrajinama daju mogućnost uvođenja dodatnih mjera u borbi protiv pandemije.

Prema novom zakonu medicinski djelatnici i djelatnici u domovima za stare i nemoćne osobe će do 15. ožujka morati dokazati da su cijepljeni protiv koronavirusa ili da su preboljeli ovu bolest. Od obveze su izuzete osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti.

Kako bi se ubrzao proces cijepljenja stanovništva promjene zakona omogućuju da cijepljenje provode i zubari, ljekarnici i veterinari.

Saveznim pokrajinama se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije omogućuje uvođenje dodatnih mjera poput zatvaranja restorana, barova i diskoteka, kao i zabrane održavanja sajmova i kongresa. Isto tako je moguća i zabrana okupljanja većeg broja posjetitelja na sportskim i kulturnim događajima.

Promjene zakona bi tijekom dana trebao odobriti i gornji dom parlamenta Bundesrat, ali je zeleno svjetlo doma saveznih pokrajina izvjesno s obzirom na to da su pokrajine i prije najavile suglasnost oko ovih promjena.

Promjene zakona su potrebne kako bi savezne pokrajine imale zakonsku podlogu za eventualno uvođenje mjera. Do kraja studenog je na snazi bilo tzv. epidemijsko stanje nacionalnih razmjera, na kojem su se temeljile mjere ograničenja.

„Mi ne možemo više dopustiti da u drugoj godini pandemije ljudi u staračkim domovima umiru zato što se osoblje nije cijepilo protiv koronavirusa“, rekao je novi njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) tijekom rasprave uoči glasanja o promjeni zakona.

On je naglasio kako je njegov i cilj nove vlade građane sigurno izvesti iz ove krize.

 “Učinit ćemo sve kako bi što prije okončali ovu krizu”, rekao je Lauterbach. 

Novi ministar kazao je da novim mjerama vlada namjerava omogućiti relativno normalno odvijanje božićnih praznika. „Moramo se barem pobrinuti za to da proslava Božića i putovanja najmilijima bude ne samo moguća, nego i sigurna“, rekao je Lauterbach.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.12.2021.