Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u subotu kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro.

Održan je sastanak predstavnika HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar Davor Božinović i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili promjene oko EU digitalnih Covid potvrda ali i o skraćenju samoizolacije i izolacije.

“Od 1. veljače ćemo se i mi uskladiti s rješenjima kao u EU. Kao što smo komunicirali, produžit će se odluke na snazi do kraja veljače. Najveća promjena je kod Uredbe o prelasku granice. Po tome će se izdavati EU Covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, 14 dana od primitka druge doze računa se 270 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, ostaje 72 sata. Što se tiče brzog testa s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo 24 sata. I kod preboljenja, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će Hrvatska izdavati EU Covid potvrde s tim rokovima važenja”, kazao je ministar Davor Božinović nakon sastanka.

“Svi koji imaju ranije izdane digitalne Covid potvrde će moći koristiti do datuma do kad im je izdato, a to je 365 dana”, kazao je.

Capak kazao da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije

“Kod omikrona, radi se o jedno blažoj bolesti, ali varijanti koja je naučila zaobilaziti imunološki sustav. Bitno je kod smanjenje samoizolacije, da inkubacija traje nešto kraće. Osoba je kraće zaražena što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju samoizolacije i izolacije“, kazao je Capak.

“To će biti regulirano preporukama HZJZ-a. Razmišljamo o smanjenju karantene za sve osobe koje su cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test. Za ostale ostaje kao i dosad”, objasnio je Capak.

Ponavljam, od 1. veljače Covid potvrde će se izdavati s novim ograničenjima, kazao je još jednom Božinović. Božinović je rekao da u EU ukidanje Covid potvrda nije na stolu.

“Vrlo skoro će doći do skraćivanja samoizolacije i izolacije”, kazao je Božinović na pitanje kada će doći do toga. Capak je dodao da bi vrhunac ovog vala mogao potrajati još desetak dana, a onda bi brojke mogle početi padati.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.01.2022.