“Koje točno će se primijeniti i u kojem trenutku i koji parametri će se razmatrati pretpostavljam da će parametri ostati isti”, rekla je.

Moguće je da jesen u Hrvatskoj donese nove mjere, otkrila je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za RTL. Bubaš je na pitanje o očekivanjima što će biti s brojkama nakon što se građani vrate s godišnjih odmora, rekla kako je sve moguće.

“Mi smo imali više milijuna gostiju u ovom periodu: lipanj, srpanj i dio kolovoza iz europskih zemalja od kojih prosjek varira od zemlje do zemlje, recimo nekih 20 posto je prešlo granicu s potvrdom o testiranju, što znači da zapravo nemaju nikakav imunitet”, objašnjava pomoćnica ravnatelja te navodi da je logično da imamo povećanje broja zaraženih.

“Mi ne znamo ustvari, osim u trenutku prelaska granice, čak i u trenutku uzimanja uzorka za test, znamo samo da su bili negativni. Oni su bili nezaštićeni. Kolege komentiraju kako su neki na dan dolaska već imali temperaturu. I mi imamo dio ljudi koji su necijepljeni, to je jedan poprilično veliki bazen gdje je virus mogao cirkulirati i sasvim je logično da se onda i kod nas povećava broj novozaraženih”, dodaje.

Upitana čekaju li Hrvate nove mjere kaže:  “Ne znam točno što će se mijenjati s 1. rujna, sama asocijacija jeseni znači da je stol pun. Tako da znači da će opet na stolu biti razne mjere. Koje točno će se primijeniti i u kojem trenutku i koji parametri će se razmatrati pretpostavljam da će parametri ostati isti”.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 20.08.2021.