Autor: Hina/CroExpress
Nova ikona europske ljevice, španjolska časna sestra Teresa Forcades, gošća je ovogodišnjeg, drugog Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), koji će se u tom gradu održati od 3. do 6. rujna.
Teresa Forcades radikalna je kritičarka kapitalizma, konzumerizma i militarizma, bankarskog sustava i mjera štednje. Kritizira i samu Crkvu iako je posvećena vjeri, naročito teologiji oslobođenja ili, prema nekim tumačenjima, kršćanskom socijalizmu. Sestra Teresa je i aktivna feministica i zagovornica prava žena na pobačaj, te katalonske neovisnosti.

Benediktinka koju su proglasili najradikalnijom sestrom Europe, publici će se predstaviti zadnjeg dana festivala na Trgu Ivana Pavla II, a intervju s Teresom Forcades vodit će Srećko Horvat, jedan od osnivača FALIŠ-a.

Direktor Festivala Emir Imamović Pirke ističe da je dolazak u Šibenik Terese Forcades velik događaj i za organizatore i za hrvatsko društvo, u kojemu dominiraju oni pripadnici klera koji se dijametralno suprotno odnose prema suvremenom svijetu.

“Samo naizgled, ona spaja nespojivo, a zapravo pokazuje suštinsku vezu između vjernika i ateista, katolika i pripadnika drugih religija”, kaže Imamović.

Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) događaj je koji poziva na intelektualnu, građansku, socijalno svjesnu pobunu, s ciljem uspostave socijalne pravde i jednakosti, zajedničkog prava na zajednička dobra, demokraciju i slobodu govora.

FALIŠ ukazuje da je moguće graditi pravednije i slobodnije društvo, bez robovanja lošim iskustvima takozvanih, i u međuvremenu nestalih, socijalističkih društava ili profitu kao novoj dogmi u čije ime je dopušteno sve, osim jednakosti i respektiranja rada kao vlasništva svakog radnika.

Festival vodi ka propitivanju i prošlosti i budućnosti, inicirajući mogućnost da se o zajedničkim interesima razgovara i izvan političkih institucija.

Datum objave: 13.08.2014.