“Glavni je cilj ovih mjera motivacija za cijepljenje”, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech.

Češka i Slovačka kao i Grčka imaju namjeru sljedeći tjedan uvesti mjere za necijepljene protiv covida-19 kako bi se ubrzalo cijepljenje i olakšao pritisak na bolnice.

Ta je mjera odraz one koja je već donesena u Austriji a priprema se i u dijelovima Njemačke, dok se Europa suočava s porastom infekcija.

Češka vlada odobrila je planove da se od ponedjeljka omogući samo onima koji su se cijepili ili su preboljeli zarazu koronavirusom u proteklih šest mjeseci ulazak u restorane, na određena događanja i korištenje različitih usluga.

Slovačka je poduzela sličan korak, što je premijer Eduard Heger nazvao “lockdownom za necijepljene”.

Češka, zemlja od 10,7 milijuna stanovnika, imala je u utorak rekordnih 22.511 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu.

Ona je ispod prosjeka EU-a kada se radi o broju cijepljenih, s 58 posto. Slovačka stoji po tom pitanju još lošije od Češke s 45 posto.

“Glavni je cilj ovih mjera motivacija za cijepljenje”, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech.

Oko 10.000 prosvjednika u srijedu je demonstriralo u Pragu protiv planova o novim restrikcijama.

“Bojimo se da će od ponedjeljka, kada strože mjere stupaju na snagu, to postati još gore”, rekla je glasnogovornica Sveučilišne bolnice sv. Ana u Brnu.

Grčka je u četvrtak također najavila da će od drugog tjedna uvesti restrikcije za one koji nisu cijepljeni.

Kako je rekao premijer Kiriakos Mitsotakis u televizijskom obraćanju naciji, ta će mjera obuhvatiti primjerice zabranu ulaska necijepljenima u sve unutarnje prostore, uključivo u kina, muzeje i teretane.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.11.2021.