Korizma je vrijeme kad na poseban način želimo posvetiti nekoj drugačijoj životnoj dimenziji koja nije samo materijalna. Ostavljamo se nekih svojih poroka, radosti, navika, više želimo moliti, žrtvovati se, pomagati drugima…

Doduše, mnogima to dobro dođe i radi mnogih loših navika prekomjerne konzumacije hrane ili pića.

Četrdeset se dana u korizmi izoliramo od svakodnevnice, hoćemo više vremena posvetiti odricanju, molitvi, dobrim djelima…i tako uronuti u duhovnu dimenziju i u otajstvo Uskrsa…

Dosta nam je karantene, hoćemo van, hoćemo normalno živjeti, raditi, veseliti se, moliti…. tako često čujemo posljednjih 11 mjeseci.

Čovjek je društveno biće, hoće socijalne kontakte, blizinu dragih ljudi, samoostvarenje na privatnom i poslovnom području, a ograničenja su svakim danom sve više frustrirajuća i neizdrživa i ne znamo s kakvim posljedicama na svim područjima života.

Svi jedva čekamo da se vratimo u normalu naših svakodnevnih planova i aktivnosti, samog funkcioniranja.

Sama riječ „korizma“ (lat. quadragesima) i „karantena“ (tal. quarantina) značilo bi „četrdesetnica“.

Četrdeset dana korizme ili karantene? Jedno prihvaćamo, a od drugoga bježimo i dosta nam je!

Isti je motiv u pozadini, ma kako jedna riječ bila kršćanska, a druga pomalo frustrirajuća. U korizmi čistimo dušu od krivih životnih stavova, konzumerizma, loših međuljudskih odnosa, lošeg rječnika, nedostatka solidarnosti, od prevelikog egoizma i egocentričnosti, u konačnici nedostatka molitve i zaborava na Boga.

Želimo pokazati da možemo kontrolirati svoje porive i krive životne staze.

Hoćemo se i solidarizirati s Božjom ljubavlju i onim što je Bog u Isusu Kristu za nas učinio. Počesto su sve naše kršćanske svetkovine obilježene su komercijalizacijom i gušenjem istinskih vrijednosti i onoga što pojedini blagdan znači.

Zanimljivo, jedino je korizma vrijeme koje se ne može komercijalizirati, jer uči ljude samokontroli. Zato je vrijeme korizme vrijeme karantene od lošega, opasnoga sebi i drugima. Ovo je vrijeme pročišćenja naše duše.

Uđimo u karantenu duha 40 dana i u njoj donesimo odluke da ćemo biti bolji ljudi i ispravljati ono loše u nama, čega smo tako često svjesni i ne želimo priznati, da ćemo imati osjećaja za one koji su nesretni i tužni, da ćemo prijatelje, obitelj, suradnike,… činiti sretnima što postojimo.

U ovo vrijeme naše okrenutosti ispravljanju svoje nutrine, približimo se Isusu i njegovoj ljubavi za sve nas. Kad bude tako, onda ćemo i ovu našu frustrirajuću karantenu lakše prihvatiti i s njome se nositi.

Blagoslovljeno Vam i na spasenje vrijeme korizme!


Autor: CroExpress, fra Zvonko Tolić, HKM Berlin Datum objave: 17.02.2021.