U 16:30 formira se kolona sjećanja od parkirališta Boso prema mjestu gdje će biti molitva i sjećanje na izlazak, a u 18:30 je sveta misa pod kojom ćemo se sjetiti toga događaja, javlja župa sv. Ivana Kapistrana iz Iloka.

Otac Marko Malović u svojoj knjizi ”Ostajemo u Iloku” opisuje 17. listopada 1991. godine:

”Četvrtak, 17. listopada 1991. godine, dan koji ja i svi drugi iločki prognanici nikad nećemo zaboraviti. To je bio prekrasan jesenski sunčani dan. Bio je to dan žalosti, tjeskobe i rastanka s tolikim dragim osobama. Bio je to dan strašne neizvjesnosti.

U 8:00 sati počela se formirati kolona traktora, osobnih automobila, teretnjaka, kombija. Kolona se sporo formirala ali je i još sporije napredovala kroz Ilok. Sudionici konvoja su utvrdili da su 2 km i 300 metara koliko ima od pošte u Iloku do mosta gdje je bila kontrola, utrošili sedam i pol sati. Posljednji iz kolone napustit će nadzorno mjesto u 17 sati i 10 minuta a prvi u koloni stići će u Lipovac u 18:00 sati. Kolona će se prikupljati na autocesti kod skretanja za Županju.

Tamo ih dočekuje narod Županje i predstavnici Vlade RH. Otprativši zadnje u koloni krenuo sam pješice kroz Čaršiju i Koševe u samostan. Idem dalje kroz prazan park, prazan plato pred crkvom, prazno dvorište, u prazan samostan. A sve je to još jutros vrvjelo od ljudi.

Nikad u životu nisam imao toliko ključeva, a tako malo prijatelja. Uspio sam kroz šumove radija saznati da su Iločani sretno stigli u Lipovac, na slobodni dio. Nitko sretniji od mene. Odjednom mi je sinulo. To je biblijski izlazak. To je Božje djelo.”


Autor: CroExpress Datum objave: 17.10.2020.