Govori da 30 posto prodanih nekretnina svake godine kupe stranci.

Vlasnik jedne agencije za nekretnine Boro Vujović komentirao je za N1 televiziju rast cijena nekretnina u pandemijskom vremenu.

“Ljudi su očekivali scenarij koji je bio 2008., ali to se nije dogodilo. Drugačije se reagiralo, države su pomogle gospodarstvu, nije došlo do kraha. Novac je jeftin, ima ga na tržištu dosta i to je razlog zašto se krenulo u drugom smjeru”, govori Vujović da je jedan od razloga sve veće cijene nekretnina i niska kamatna stopa na stambene kredite.

Na pitanje postoji li mogućnost da se tržište regulira “odozgo”, on kaže da bi to bila intervencija u tržište.

“Jednostavno je teško riješiti stambeno pitanje. Možda je riješenje lokalne uprave da gradi stanove za najam. I turistički gradovi ljeti moraju funkcionirati, netko mora raditi”, kaže Vujović o nedostatku smještaja u turističkim gradovina.

“Obala je jedno, Zagreb je drugo. I on je do potresa bio jedna priča, sad je drugačija. Ova sezona je bila jako dobra, traži se krevet više i vlasnicima se ne isplati dati stan za najam na cijelu godinu za 200, 300, 400 eura kad to može dobiti za tjedan dana sezone. Rastu proizvodne cijene nekretnina, i onda rastu i cijene najma”, govori.

Dubrovnik u kojem se dobre nekretnine brzo prodaju, Split kao turistička meka i drugi grad, Opatija, Rovinj. To je prvi red najskupljih”, govori Vujović o tome gdje su cijene nekretnina u Hrvatskoj najveće.

“Kad imate nekretninu u Rovinju, možda nije najviše kvalitete, ali ako je opremite pristojno, ostvarit ćete prihod koji vas interesira. Nije opremljenost toliko važna koliko lokacija. A Rovinj je prestižna lokalcija u Europi”, kaže.

Vujović govori da oko 30 posto prodanih nekretnina svake godine kupe stranci. “Vidi se da je rad od kuće moguć i dobar dio je njih je odlučilo kupiti nekretninu u Hrvatsokj. Nisu daleko, imaju kvalitetu života kakvu nemaju tamo, cijene su niže i to su razlozi koji su još malo digli cijene nekretnina u Hrvatskoj”, objašnjava.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.08.2021.