Pred spomendan svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika, a posebno onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete mise, župni zbor i članovi zbora mladih Laudaumus Hrvatske katoličke misije Beč sa voditeljicom sestrom Ivanom Džambas hodočastili su u opatiju Heiligenkreuz, predivan cistercitski samostan usred Bečke šume.

Opatiju je 1133. godine utemeljio sveti Leopold III. iz dinastije Babenberg, na molbu svog sina Otta koji je za vrijeme školovanja u Parizu upoznao cistercite i ubrzo zatim odlučio pristupiti cistercitskom redu. Opatija Heiligenkreuz je arhitektonski spoj romanike, gotike i baroka s brojnim znamenitostima.

Hodočašće je započelo klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu. Nakon toga je uslijedilo razgledavanje opatije s vodičem redovnikom, a u 12 sati zajedno s redovnicima su bili na pjevanoj molitvi trećeg i šestog časa. Na Križnom putu, koji se nalazi izvan samostana, pridružili su se i sestra Lucija Klarić i fra Darko Grmača.

Kruna cijelog hodočašća bila je sveta misa u kapelici Svetoga Križa koju je predslavio fra Darko. Nakon duhovne hrane, tijelo su nahranili u restoranu unutar opatije. Poslije ručka su još kratko obisli teološku Hochschule Heiligenkreuz i Lurdesgrotte s kipom Gospe Lurdske kojoj su se pomolili za grad u kojem žive i rade i preporučili da ih čuva na putu nazad.


Autor: CroExpress/HKM Beč Datum objave: 24.11.2022.