Coca-cola Hrvatska priopćila je u četvrtak kako je Državni inspektorat potvrdio da je jedna serija mineralne vode Romerquelle sigurna za konzumaciju te da njihove interne analize i dalje ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji bilo kojeg od njihovih proizvoda. 

“Nakon analize Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml, serije roka trajnosti 31. ožujka 2024. Državni inspektorat Republike Hrvatske je potvrdio da  je serija sigurna za konzumaciju”, navodi se u priopćenju i dodaju kako je u tijeku kriminalistička analiza jedne bočice mineralne vode Romerquelle od 330ml koju se povezuje sa slučajem u Rijeci.

“Bočice iz navedene serije se povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja. Nastavljamo pružati punu podršku nadležnim institucijama u poduzimanju koraka za zaštitu javnog zdravlja. Svim pogođenim sugrađanima želimo brz i potpun oporavak”, kažu u Coca-coli.

Plenković s predstavnicima HZJZ-a, DIRH-a i dr: Nema mjesta panici

Zbog slučajeva zdravstvenih poteškoća prilikom konzumacije mineralnih pića, premijer Andrej Plenković u četvrtak je razgovarao s čelnicima nadležnih tijela te istaknuo da nema mjesta panici i da se nastavlja s koordiniranim djelovanjem i analizom uzoraka.

Premijer je na društvenoj mreži izvijestio da su na sastanku u Banskim dvorima bili potpredsjednik Vlade Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš, a razgovarao je i sa šefom HZJZ-a Krunoslavom Capakom, šefom Državnog inspektorata (DIRH) Andrijom Mikulićem, glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom te Andrejom Ledić, načelnicom Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

U 10 hrvatskih bolnica do sada su obrađene ukupno 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima, od kojih je četvero imalo erozivne ozljede, no od ukupnog broja pacijenata 32 ih je otpušteno kući, a dvoje ih je hospitalizirano.

“Zasad je zabilježen jedan slučaj s težim posljedicama u Rijeci te se pacijentu pruža zdravstvena skrb”, objavio je premijer na društvenoj mreži X nakon sastanka.

U velikom broju prijavljenih slučajeva pokazuje se da nije riječ o zdravstvenim poteškoćama zbog konzumacije pića, dodao je.

“Stoga nema mjesta panici. Nadležna tijela nastavit će djelovati koordinirano i analizirati sve uzorke, kao i okolnosti slučaja u Rijeci kako bi građani bili sigurni”, poručio je Plenković.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.11.2023.