Dragan Čović je u subotu ponovno izabran za predsjednika HDZ-a BiH, rekavši kako očekuje da će se u sljedećim mjesecima ubrzati europski put zemlje i s partnerima iz bošnjačkih i srpskih stranaka postići dogovor o izbornim i ustavnim reformama. 

Čović, koji je na čelu HDZ-a BiH od 2005., bio je jedini kandidat za predsjednika na XIV. Saboru stranke. Za njegovu zamjenicu ponovno je birana Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. 

Dopredsjednici u iduće četiri godine bit će visoki dužnosnici HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti države BiH i entiteta Darijana Filipović, Lidija Bradara, Anto Domić, Toni Kraljević i Davor Pranjić.

Na konferenciji za novinare nakon konvencije, Čović je najavio intenziviranje donošenja propisa i provođenja reformi važnih za europsku integraciju zemlje, uključujući izmjene izbornoga zakona i ustava kako bi Hrvati postali jednakopravni i prestalo njihovo preglasavanje na izborima.

👏 Čestitamo Draganu Čoviću na ponovnom izboru za predsjednika HDZ Bosne i Hercegovine u 4-godišnjem mandatu! Za…

Objavljuje HDZ – Hrvatska demokratska zajednicaSubota, 6. svibnja 2023.

Uvjeren je da je sve reforme moguće provesti zajedno s partnerima s bošnjačke i srpske strane. 

“Želimo biti predvodnici napretka kao i partnerske stranke da to uradimo u snažnom zajedništvu”, rekao je Čović. 

Dodao je da je uvjeren da bi se izborna i ustavna reforma mogla obaviti u roku od šest mjeseci. 

Čoviću je na izboru za predsjednika čestitao hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. 

”Nastavljamo kvalitetnu suradnju naših sestrinskih stranaka za boljitak hrvatskog naroda u BiH te ubrzanje europskog puta i napredak BiH“, napisao je Plenković na svome Twitter nalogu. 

HDZ BiH je najsnažnija hrvatska stranka u BiH i nalazi se u vlasti na svim razinama od državnog Vijeća ministara, entitetske vlade u Federaciji BiH i pet županija. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.05.2023.