Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka štetno za državu BiH i pozdravio je intervenciju visokog predstavnika, ali je dodao da njome nije provedena presuda o legitimnom predstavljanju.

„Mi smo i dalje u situaciji da brojniji narod u Federaciji BH koristeći činjenicu da nije izmijenjen Izborni zakon može izdvojiti 200.000 300.000 glasova i izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da su i ovaj put pogriješili zbog budućnosti Bosne i Hercegovinei našeg europskog puta“, rekao je Čović na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH u nedjelju kasno navečer.

Prema medijskim i stranačkim projekcijama Željko Komšić je pobijedio Borjanu Krišto na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Čović je pojasnio kako je ona dobila više glasova nego on prije četiri godine na izborima, no da je presudio izborni inženjering četiri puta brojnijih Bošnjaka.

„Imat ćete čovjeka (Komšić) koji neće moći doći tamo gdje žive Hrvati, niti će moći zastupati naše interese što je njegova temeljna uloga“, dodao je Čović.

Čelnik HNS-a BiH istaknuo je kako su stranke okupljene oko ovoga bloka uvjerljivo pobijedile među hrvatskim biračima, te da se bez njih neće moći uspostaviti vlast na svim razinama.

„Bez hrvatskog naroda, bez Hrvatskog narodnog sabora neće se moći voditi politika u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čović.

Podržao izmjene Izbornog zakona

Najavio je nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona i ustava zemlje s ciljem potpune jednakopravnosti Hrvata.

Potvrdio je kako je tijekom večeri imao telefonski razgovor s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom. Pozdravio je brigu međunarodne administracije oko izmjena koje su dodnesena u nedjelju, ali je rekao kako nisu zadovoljni činjenicom da nije izmijenjen Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda BiH kojom se inzistira da u vlasti budu predstavnici koje taj narod dominantno izabere.

Schmidt je nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojim je otežao mogućnost preglasavanja manje brojnijih Hrvata, odlučujući da najveći broj izaslanika u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda bude biran iz većinskih hrvatskih županija.

Novi podaci SIP-a potvrđuju da Komšić vodi ispred Krišto

Kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić preuzeo je vodstvo pred kandidatkinjom HDZ BiH Borjanom Krišto u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nakon što su u ponedjeljak ujutro objavljeni novi podaci o rezultatima glasanja provedenog u nedjelju na općim izborima u BiH.

Prema podacima s nešto manje od 85 posto biračkih mjesta, koje je u ponedjeljak iza 9 sati objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH Komšić je dobio 183 tisuće glasova ili 53,61 posto, dok je za kandidatkinju HDZ BiH Krišto glasalo 158 tisuća birača ili 46,39 posto.

Riječ je o podacima s nešto više od 2800 od 3300 biračkih mjesta.

Novi podaci su potvrdili kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pobijedio kandidat SDP BiH Denis Bećirović, koji je dobio 268 tisuća glasova ili 57 posto glasova, dok je njegov glavni protukandidat Bekir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) dobio 178 tisuća glasova ili 37,84 posto.

Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ostvarila je uvjerljivu pobjedu u utrci za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH pred glavnim protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

SIP je objavio i prve podatke o utrci za predsjednika Republike Srpske nakon što je, prema podacima objavljenim u nedjelju, Dodik bio suočen s mogućnošću poraza.

Prema ovim pokazateljima za Dodika je do sada izbrojano 242 tisuće glasova, a za kandidatkinju oporbe Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) 212 tisuća glasova.

Nove podatke o rezultatima izbora SIP će, prema ranijim najavama, objaviti nakon 15 sati.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 03.10.2022.